Председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах се изказа остро срещу поведението и отношението към Камила Валиева в щаба на руския тим по фигурно пързаляне.

Кадри показаха как треньорката Етери Тутберидзе с жестове иска обяснение от състезателката си за представянето на волната програма, когато 15-годишното момиче рухна психически, направи няколко грешки и остана на четвърто място.

Според руските медии са се чули и въпроси към Валиева: "Защо се предаде? Защо не направи това, което можеш?" и т.н.

"Когато видях как я посрещна нейният щаб при излизането от леда, направо бе смразяващо. Вместо една прегръдка и успокояване на едно 15-годишно момиче, тя бе нападната с укори и обвинения. Ужасно се почувствах при тази гледка.

Всичко това не ми дава големи надежди за това как се ръководи процеса на узряване на това младо момиче и изключително талантлива състезателка. След всичко, случило се преди това с нея, и сега отношението...

Тя бе под очевидно огромен стрес, целият свят я гледаше, очакванията бяха големи и имаше напрежението от ситуацията с положителната проба. Моето мнение е, че отношението в отбора, от най-близките хора край нея, трябваше да е коренно различно."

Британският коментатор Робин Къзънс бе абсолютно потресен от гледката, като каза в ефир:

"Това не бива да се случва. Изобщо - тя не трябваше да бъде на леда за това състезание, независимо дали регламентът позволява. И не заради пробата, а заради това, че психически не бе готова. Хвърлиха на лъвовете едно дете."

Великият Кристофър Дийн от прочутата британска двойка от 80-те и 90-те години, също има мнение по темата:

"Първоначално си казах, че това е фарс - всичко с пробата, наказание, ненаказание и допускане до участие. После видях как това дете избухна в сълзи и се срина пред очите на целия свят... Ужасно беше. Дали ще може да се възстанови? Не можем да сме сигурни за това."

Същевременно стана ясно, че концентрацията на забраненото вещество триметазидин в пробата на Валиева е 2 нанограма на милилитър, което е толкова ниско, че дава основание на Спортния арбитражен съд в Лозана да напише в аргументацията си за решението за допускане на състезателката да участва в Пекин:

"Счита се, че субстанцията е приета еднократно и дори случайно."

Валиева е проверена три пъти от 30 октомври 2021-ва до 7 февруари тази година, като всички останали проби са отрицателни. Тя и щабът на руския отбор са поискали отваране на проба В от декември, след като А изненадващо е показала "положително".