Руският спорт понася удар след удар от момента, в който чу наказанието от WADA за 4-годишно изгнание от големи състезания. Последната шокираща новина сервира световната и олимпийска шампионка Алина Загитова, която "си взима почивка от спорта" за неопределено време.

17-годишната любимка на нацията е най-голямата звезда във фигурното пързаляне на последните месеци, като през 2018-а взе злато на игрите в Пьончан. Алина е №1 в ранглистата на спорта си в света, актуална златна медалистка на Европа, от Световното първенство и Гран при.

Очакваше се да доминира на леда години наред, но...

Според руските медии, това не е просто почивка. Загитова няма да се върне. Самата тя не каза твърдо "да" или "не", но в пряко предаване по руския канал Первой, обяви:

"Ще участвам в някои шоупрограма - каза детето-чудо на руския спорт. - Първото първенство, което пропускам, е националното в Красноярск (25-29 декември). Няма да ходя на европейско, световно или Олимпиада без отбора си. Не се състезавам сама, а с тима си и за родината си."

Последните думи са някакъв намек и за влияние върху това решение на наказанието върху руския спорт.

Но близки до Загитова говорят за това, че отказването не е изцяло взето заради санкцията. Тя просто е била повод решението да стане окончателно.

Тръгна слухът, че е разочарована от собствената си слаба форма в последните седмици, като дори не успявала да стигне нивото на конкурентките си в руския състав. Неща, които само хората от кухнята на спорта знаят.

"Това ли беше? Ще я видим ли отново някога на леда?", питат днес руските медии, като шокът от изказването на Алина е огромен.

Тя се превърна в любимка не само на феновете в нейната страна с невероятните си съчетания.