България е на крачка от европейската титла в отборното шахматно първенство след изключителното представяне в Будва.

Днес е последният рунд, преди който националките ни са първи в класирането. Битката с Грузия започва в 16 часа, но дори тимът ни в състав - Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева - да загуби, си е осигурил минимум бронзов медал.

Исторически успех, тъй като това ще бъде изобщо първото класиране на наша селекция в Топ 3 в над половинвековната история на отборната надпревара на Стария континент - както при мъжете (от 1957 г.), така и при жените (от 1992 г.).

Преди последния кръг България единствена сред 32-та участника при дамите е без загубен мач и е лидер в класирането с 14 т. (6-2-0), с точка аванс пред втория Азербайджан с 13 т. (6-1-1) и с две пред третия Франция с 12 т. (5-2-1).

Днешният съперник Грузия е 6-и в подреждането с 10 т. (4-2-2). В състава на противника са звездите Бела Хотенашвили, Нино Бациашвили, Мери Арабидзе, Лела Джавахишвили и Саломе Мелия, които със среден коефициент ЕЛО 2471 са най-силният отбор на шампионата като индивидуална класа на състезателките.

Успехът на родните шахматистки вече е огромен, след като само допреди месец България дори нямаше федерация, която да е международно призната.

Това е изобщо първата поява на страната ни на европейско отборно първенство по шахмат след 10-годишно отсъствие, като през последните 7 г. бяхме със замразено членство заради неразбориите и административните спорове.

Двубоите се излъчват онлайн на официалния сайт на надпреварата - https://etcc23.me/live-stream/.