Скандал се вихри около една от най-титулуваните атлетки на новото време - Елена Исинбаева, която е в момента член и съпредседател на Комисията на спортистите в МОК. И 41-годишната легенда на спорта не пропусна, в свой стил, да пусне още експлозивни съставки в и без това напрегнатата и взривоопасна ситуация около нея.

Всичко започна преди дни, когато испански медии написаха, че Исинбаева се е преместила със съпруга си и 9-годишната им дъщеря Ева, в имение в Тенерифе. А момичето тренира в местна тенис академия, както и за определени месеци в годината - в академията на Патрик Муратоглу в Монако.

Но материалите около бившата атлетка не бяха свързани толкова с луксозния начин на живот, който води, а с това, че тя все още се води майор от руските военновъоръжени сили, както и член на движението "Тим Путин", основано през 2017 г. В него прочути личности на Русия, не само спортисти, открито подкрепят политиката на президента Владимир Путин.

След написаното, украинският спортен министър Вадим Гутцайт поиска МОК да изключи Исинбаева от своите структури и да изтрие името и от паметната плоча на легендите, като част от санкциите срещу Русия и Беларус.

И след дълга пауза, това предизвика поява на самата Елена в социалните мрежи, очевидно ядосана от атаката срещу нея:

"Приятели, рядко реагирам на такива "новини" около моето име - написа тя във Фейсбук. - Но този път ще го направя, за да разясня на тези, които се интересуват, всички тези интересни за тях теми.

В Русия всеки спортист си има клуб, така е и в цяла Европа. Аз се състезавах за ЦСКА и бях удостоена с награди, почести и звание майор, което носи номинален характер. Никога не съм била на служба в армията, не съм била част от военни структури или да съм била член на партия. Аз съм спортен човек - преди активна атлетка, сега в структурите на спорта.

От 10 години имам благотворителна фондация, строим детски площадки за спорт, но никой не пише новини за това.

От 2016-а съм в Комисията на спортистите на МОК, където активно работя с моите колеги. Имах временна пауза в тази си работа, но днес съобщавам официално, че от септември се връщам и възобновявам дейността си в МОК. Не попадам под никакви санкции, независимо какво сте чули или прочели. Аз съм гражданин на света, живея там, където работя. И това не е тема за медиите. Правя това, което обичам - занимавам се със спорт, независимо от историите, които четете. Призовавам тези, които пишат, да си проверяват информацията по-добре."

Тези слова предизвикаха гневна реакция обаче и в Русия, където явно са очаквали Исинбаева да заеме доста по-друга и по-твърда позиция по темата, както го е правила неведнъж преди.

Тя минава за един от доверените хора на Путин в спорта, като дори дълги години вървяха слухове за по-голяма близост между тях...

"Елена изглежда изпитва известен дискомфорт от това, че има звание майор, а от него е получила немалко изгоди", пишат със сарказъм руските медии.