Смущаващи разкрития за третирането на едно младо момиче излязоха наяве след допинг наказанието на Камила Валиева.

Преди малко повече от месец Спортният арбитраж в Лозана излезе с окончателно решение и наказа младата руска фигуристка с 4 години лишаване от състезателни права.

Нейното наказание е заради положителна проба от края на 2021-ва, в която е открито наличието на триметазидин - лекарство за сърце, което повишава притока на кръв. Приемането на това лекарство породи куп дискусии дали всичко се е случило умишлено или не, което вече няма абсолютно никакво значение за Валиева и нейното наказание.

Няколкомесечното разследване на Спортния арбитраж обаче извадиха на бял свят доста смущаващи от чисто морална гледна точки факти за третирането на един млад организъм.

Оказа се, че в период от две години професионална кариера, на крехката възраст от 13 до 15 години, Камила Валиева е приела 56 различни медикамента.

55 от тях не са в забранения списък на Световната антидопингова агнеция, но новината повдигна много въпроси около това как треньорите и спортните медици на най-високо ниво третират младите състезатели. Все пак говорим за момиче в ранна тийнейджърска възраст.

Сред тези медикаменти са хранителни добавки, аминокиселини, добавки за укрепване на мускулатурата, болкоуспокояващи, лекарства срещу грип и диария, както и други легални продукти за повишаване на спортните постижения.

Мнение по темата изрази шефът на американската антидопингова агенция - Травис Тайгарт, който определи третирането на Валиева като "отвратително". Той също така призова за намиране на истинските виновници зад положителната допинг проба на това момиче, като според него то просто е жертва на системата.

В доклада на УАДА по случая се казва, че изключвайки забраненото вещество триметазидин, в случая на Валиева не се наблюдава нищо необичайно за руския спорт, където подобен брой медикаменти е честа практика предвид тежката тренировъчна дейност.