Десетимата топ играчи в снукъра, които се забъркаха в огромен скандал с манипулиране на резултати, ще бъдат изправени пред Дисциплинарен трибунал. Това потвърдиха от световната федерация по снукър, опитвайки се да изчистят петното върху този спорт.

Както е ясно, 10 състезатели - всичките от Китай и част от световния топ 100 (включително Мастърс шампионът Ян Бинтао), бяха отстранени временно заради най-големия корупционен скандал в историята на снукъра. Обвиненията включват манипулиране на мачове, склоняване на играчи да мамят и нелегални залози.

Президентът на световната снукър федерация Джейсън Фъргюсън бе категоричен, че са събрани сериозно количество доказателства и ако обвиняемите бъдат намерени за виновни, ще бъдат дадени на властите.

"Имаме пълно съдействие от китайските власти, които провеждат паралелно разследване. Ако десетимата бъдат признати за виновни от Дисциплинарния трибунал, те ще се завърнат в родината си, където ги очаква наказателно преследване. Изслушването и процесът ще са скоро", уточни Фъргюсън.

А настроенията срещу китайските състезатели са сериозни. Мнозина от звездите в този спорт призоваха за максимално тежки наказания, за да може да се изчисти репутацията на този спорт.

"Ако наистина са си позволили да направят подобно нещо, това е брзцеремонно предателство към всички останалите техни колеги и не трябва никога повече да се състезават", призова световният шампион от 2005 година Шон Мърфи.

От световната федерация също бяха категорични, че най-вероятното наказание, ако се докаже вина, е доживотна забрана за състезания. Въпреки това обаче Фъргюсън заяви, че снукърът ще се завърне в Китай и парньорството ще продължи.

"Ситуацията е крайно притеснителна, изключително неприятна, но аз се надявам щетите да са краткосрочни и да не се стигне до сериозен отлив на интерес. Особено в Китай, където снукърът бележеше рекорди. Местните власти ни уверяват, че случаят ще бъде разплетен. Според мен - завръщането на снукъра в Китай е неизбежно, просто е въпрос на време", допълни шефът на световната федерация.

Снимка: AP/БТА