Последните две години промениха живота на всички ни с пандемията, която преобърна ежедневието до степен, която никой не е подозорал.

Естествено, че всичко случило се нямаше как да не се отрази на спорта, а утрешното Гран при на Австралия във Формула 1 връща спомените към онези доста неясни времена отпреди две години. И е вододелен момент, подходящ да направим ретроспекция на случилото се. 

Защо точно Формула 1 и неговото състезание на Зеления континент ли? Ами това беше първото голямо спортно събитие с глобална значимост, което пандемията всъщност отмени. Там започна натискането на бутона "стоп", каквото в спорта не е виждано от Втората световна война.

Какво се случи през 2020-а: След много колебание, отборите с цялата си техника все пак пристигнаха в Мелбърн, подготвиха се за нормален състезателен уикенд, докато служител на "Макларън" не даде положителен тест за коронавирус. Това наложи изолацията на почти целия отбор, а от ФИА бързо се събраха и в петък сутринта, точно преди първата свободна тренировка, решението за отмяна бе взето.

Старт в "Мелбърн парк" нямаше и миналата година, а днес, на фона на квалификацията в събота сутрин и утрешния старт, Гран при на Австралия и слънчевият ден навън ни напомнят за нормализирането на живот. Някак симптоматични и символични са за това.

Но Формула 1 в Австралия е само вид символика на всичко, сполетяло спорта, а то всъщност имаше огромни измерения.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Неща, за които единствено бяхме чели и смятахме за безвъзвратно минало, което няма как да се повтори. Отменена Олимпиада, отменени големи футболни шампионати, стопиране на национални първенства и дори невижданото до момента провеждане на спортни събития пред празни трибуни. Като цяло - сюреалистична реалност, но пък ситуацията във всяка една сфера на ежедневието ни се промени в подобна посока. 

Във времента на все още изключително много неясноти около пандемията, сякаш стопирането на индустрия за милиарди ни накара да повярваме, че нещата са наистина сериозни. И макар всичко да започне с онова Гран при на Австралия през 2020-а, големият шок дойде с тоталната отмяна на целия спорт.

Футболни първенства, тенис турнири и десетки надпревари във всеки останал вид спорт. Просто спортният свят тотално замръзна.

В онзи период спортът си продължи по план само в Беларус, Хонгконг, Туркменистан и Никарагуа.

Снимка: Getty images

Всички помним няколкото седмици, в които беларуската Висша лига бе единствената доза футбол, която всеки фен в Европа можеше да получи. Уикенд забавленията с топ клубовете на континента бяха заменени с мачовете на БАТЕ, двата Динамо от Минск и Брест, Гомел, както и останалите тотално непознати до този момент беларуски клубове.

Футболната индустрия в световен мащаб изгуби милиарди. Клубове се оказаха на ръба на фалита, играчи трябваше да намаляват заплатите си, а феновете останаха далеч от любимата игра.

Дори и след подновяването на първенствата, стадионите първоначални бяха пусти. Стигна се до немислимото, че дори и финалът в Шампионска лига се игра без фенове. Картина, която едва ли някой някога си е представял.

Спирането на първенствата логично доведе до толгането на Европейското, което не се бе случвало от Втората световна война насам.

След дълго мислене, а дори заплаха от бойкот от страна на някои страни, се стигна до трудното и много тежко за японците решение за отмяна на Олимпиадата.

Също нещо, което светът не бе виждал от войната насам. Не се проведе и "Уимбълдън", както и редица други значими спортни събития.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Но пандемията не повлия само с тези първоначални спирания, а имаше своя ефект и в последвалите месеци, дори когато спортът леко започна да се възстановява. Макар и с променен график и пред почти празни трибуни, постепенно нещата започнаха да добиват познатия си вид.

Но се родиха още сложни ситуации.

Огромна е бройката атлети, които пропуснаха състезания заради положителни тестове. Много го направиха заради задължителна карантина, макар да не бяха болни. Прословути станаха така наречените балони, в които спортистите се изолираха преди състезания, а тестването стана по навик, сякаш е време за тренировка.

Третият етап на всичко, което спортът преживя заради пандемията бе ваксинацията.

Първоначалното това засягаше феновете и присъствието им на арените. Впоследствие започна да влияе и на спортистите и тяхното участие на състезания, за да се стигне и до случаят на Новак Джокович в Австралия. Всички помним сагата със световния №1 в тениса, която сякаш бе предпоследната лудост в спорта, пряко свързана с пандемията.

Последната я видяхме в Пекин по време на зимната Олимпиада, която много напомняше и на лятната в Токио.

Изолирани състезатели, само местни фенове, полупразни арени и доста стерилна среда. Общо взето далеч от блясъка, който всяка Олимпиада е носела на хората. А, да . и един хокеен мач с маски между жените на Канада и Русия, вече минаващ границите на разумното, прелял в гротеска и абсурд.

Но днес макар и с все още действащи правила и ограничения на места, постепенно спортът започна да се нормализира, поне по отношение на пандемията.

Защото лудост пак има, но от друг характер, Тя е свързана разбира се с войната в Украйна и почти цялостното изхвърляне на Русия от спортния свят. И това събитие няма как да не засегне спорта.

Няма обаче да е в размерите на това, което му причини пандемията. А уикендът наистина е знаков. Защото утрешното състезание в Австралия ще символизира края на тези тежки и кошмарни две години за целия спорт.

Там започнаха те и там, надяваме се, завършват.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos