Световното първенство по фигурно пързаляне за мъже и жени стартира в сряда в японския град Сайтама, а България е представена от Александра Фейгин и Александър Златков.

Фейгин вече направи две тренировки на японски лед, а специално за фейсбук страницата на БФКънки треньорът й Андрей Лутай обяви, че и двете са минали "добре и по план". Тя обаче не е успяла да се прибере за почивка между двете занимания, защото пътят от залата до хотела отнема между 45 и над 100 минути в зависимост от трафика, информира БТА.

Екипът вече се адаптира по местното време, което е със седем часа по-напред от българското. Ситуацията не е нова за фигуристката и за нейния треньор, които през 2019 година вече бяха в Сайтама. Тогава Фейгин дебютира на Световно първенство при жените и зае 17-о място в крайното класиране.

За Александър Златков и треньорката му Даниела Величкова, които пристигнаха тази сутрин българско време в Япония, предстои дебют на състезание от толкова висок ранг. В последните сезони Златков имаше различни проблеми, особено с кънките, и участва на малко турнири.

Пред българска публика той се представи в сериозна конкуренция на Световното юношеско първенство в София през 2018-а.

За да участва в Сайтама при мъжете, той успя да покрие необходимия технически минимум на турнира от сериите "Чалънджър" в Загреб през декември 2022 година.