Тъжна вест покруси италианския спорт, след като една от най-обичаните фигури в историята на леката атлетика на страната почина в болница в град Потенца.

Смята се, че вирусът Covid-19 е влошил състоянието му, а някогашният спортист е имал проблеми със сърцето в последните месеци.

Донато Сабиа, на 56 години, е Европейски шампион в бягането на 800 м от първенството в Гьотеборг през 1984-а, а през същата година е и пети на Олимпиадата в Лос Анджелис. Участва и четири години по-късно в Сеул (седмо място), а другата дисциплина, в която е силен, са 400-те метра.

Легендарен с усмивката си и честите клоунади по време на състезания, гарнирани с жестове към публиката, с които да я развеселява, той е един от любимците на феновете на атлетиката през 80-те.

В последните години бе ръководител на атлетическата секция в региона на родния си град Потенца, участваше и в телевизионни студия по време на големи първенства.

Трагедията му бързо стигна до първите страници на медиите в Италия - той почина в болницата в града седмица, след като пак там си отиде баща му.

И отново с усложнения от Covid-19.

Донато Сабиа лежа 10 дни в клиниката, като последните два - в интензивно отделение, преди да загуби битката със заболяването тази сутрин.

Embed from Getty Images