26-годишният колоездач Джино Мадер е починал след падането по време на колоездачната обиколка на родината си Швейцария.

Колоездачът на един от топ отборите "Bahrain Victorious" падна по време на вчерашния пети етап, когато се сблъска с американеца Магнус Шефийлд.

Това се случи по време на високоскоростното спускане в прохода Албула, а след удара Мадер излетя в дере встрани от пътя.

След бруталното падане той бързо бе транспортиран с хеликоптер до най-близката болница, но за съжаление е починал тази сутрин, съобщи от неговия отбор.

Участвалият в катастрофата Шефийлд също бе откаран в болница, но в съзание и без тежки травми, а единствено със сътресение.

"Тази сутрин ни напусна Джино. Той бе невероятен атлет, добър приятел и важна част от нашия колеткив. Неговият талант и вдъхновение бяха пример за всички нас.

Отборът ни ще продължи участието си в Обиколката на Швейцария, както и във всяко други състезание по план, като всеки изминат километър ще е в чест на Джино", се казва в съобщението.

Новината му предизвика реакция от всички звезди в колоезденето, а при научаването за смъртта му от участниците в Обиколката на Швейцария, доста от колоездачите, независимо от отбора, бяха в сълзи.

Джино Мадер в никакъв случай не бе периферен член на отбора си, защото през 2021-а успя да спечели шестият етап на "Джиро д'Италия", а през същата година завърши пети в генералното класирането на "Вуелтата", като се нареди и на първо място в класацията за млади колоездачи.

Снимка: АР/БТА