Най-успешната състезателка в историята на зимните олимпийски игри се завръща в спорта. Марит Бьорген изкара само две години в пенсия, след като се отказа през пролетта на 2018 година, а сега обяви, че ще вземе участие във Васалопет 2021 - най-големият и най-дълъг ски-маратон в света.

Бьорген има общо 15 олимпийски медала - повече от всеки друг в историята, без значение дали става дума за мъж или жена. Норвежката също така е №1 по индивидуални победи в Световната купа по ски бягане с общо 114, а освен това има и 30 отборни успеха.

Васалопет или "Пътят на Васа" се провежда в чест на истинско историческо събитие - борбата на Густав Васа за отделяне на Швеция от Калмарската уния през XVI век и неговото пътуване. По-късно той става крал на шведите с името Густав I, а според легендите е преминал разстоянието от 90 километра между Мора и Селен на ски, като години по-късно това вдъхновява и организирането на ски-маратон, превърнал е в традиция.

"Любопитно ми е да опитам нещо ново", обясни решението си 40-годишната Борген, която е четирикратна победителка в Световната купа, a освен това има и 18 златни медала от светвони първенства.

Бьорген ще се включи в надпреварата догодина. Стартът по традиция е в първата неделя на март, а обикновено участие взимат над 15 000 души.