Марит се ражда на 21 март 1980 г. в норвежкия град Трондхайм, но израства в семейната ферма в близкото селце Рогнес. Майка й Кристин и баща й Ола-Ивар имат още две деца - първородният син Андерс и 6 години по-малката от Марит - Кари. 

Като всички норвежки деца, Марит Бьорген се качва на ските много рано. На 7-годишна възраст вече се състезава, но тъй като има енергия в излишък, играе футбол и хандбал. Помага и на родителите си във фермата. 

Изключителният й талант се проявява още тогава. За първите шест години на писалките Марит позволява да я победят за първи път едва когато е на 13 години на едно състезание в Швеция. 

На 19 години Бьорген за първи път се появява в старт от Световната купа по ски бягане в Енгелберг и завършва на 39-то място. Следващите й класирания също са на сходни позиции. При най-доброто й представяне норвежката е на 33-то място. Това обаче по никакъв начин не смущава Марит. 

Само три години по-късно - през декември 2002 г., 22-годишната Бьорген печели първия си старт от Световната купа в Дюселдорф, а заедно с щафетата на Норвегия грабва и сребро от Олимпийските игри в Солт Лейк Сити.

Олимпийски триумф

Олимпиадата в Торино през 2006 г. не е много успешна за Марит, която стартира болна. Тя печели "само" един сребърен медал в 10-те километра класически стил. Връщайки се вкъщи, норвежката изцяло променя начина си на подготовка. Фокусира се върху баланса, техниката и силата и най-вече върху психическата устойчивост. 

Четири години по-късно - на Игрите във Ванкувър, никой не може да спре Бьорген. Тя печели медал във всяко едно състезание, в което участва и прибира в колекцията си три титли, един сребърен и един бронзов медал

В Сочи Марит отново е непобедима и добавя три нови олимпийски титли - в скиатлона, спринта и на 30 километра. 
 

Tusen takk for all oppmerksomhet og hyggelige meldinger under OL😊

Публикация, споделена от Marit Bjørgen (@mabjoerg) на



Днес, дни преди откриването на Олимпиадата в Пьончан, 37-годишната Марит Бьорген е с най-много спечелени олимпийски медали сред жените - 6 златни, 3 сребърни и един бронзов. Във вечната ранглиста пред нея са само двама нейни сънародници - Оле Ейнар Бьорндален и Бьорн Дели. 

Сухата статистика сочи още, че Кралицата на писалките има 18 световни титли, 5 сребърни и 3 бронзови медала от първенства на планетата. Спечелила е 112 старта от Световната купа и е четирикратна носителка на Големия Кристален глобус. През 2015 г. Марит победи и в Тур дьо Ски.

Единственият сезон за последните 19 години, който норвежката пропусна, бе 2015-2016 г. Причината бе, че през декември 2015 г. Марит и приятелят й - двукратният олимпийски шампион в северната комбинация Фред Бьоре Лундберг, станаха родители на Мариус Бьорген Лундберг. 

"Най-хубавото в Марит е, че винаги знаеш какво да очакваш от нея. Нямаме никакви неразбирателства и с нея никога не можеш да попаднеш в неловка ситуация. Тя е изключително честен човек и между нас има пълно доверие. Това е най-хубавата черта от характера й", споделя 48-годишният Лундберг. 

37-годишната Бьорген е много по-лаконична: "Нищо не мога да направя без Фред".

А какво ще направи Кралицата на ски бягането в Пьончан ще видим само след броени дни.