Българският олимпийски комитет отбеляза своя вековен юбилей на официална церемония в Централния военен клуб в София.

Церемония, на която освен президентът на страната Румен Радев, президентът на МОК - Томас Бах, президентът на БОК - Стефака Костадинова и спортният министър Весела Лечева, присъстваха и някои от най-успешните спортисти в нашата история,

Всеки медалист на България имаше официална покана, а Централният военен клуб събра спортисти, прославили родината ни на спортната сцена през годините.

Освен това сред близо 400-те присъстващи бяха изтъкнати треньори, спортни дейци и ръководители, общественици, творци и журналисти.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: БТА

България е сред едва 14-те страни, които взимат участие на първата модерна Олимпиада през 1896-а. Нещо, което припомни министърът на спорта Весела Лечева в своята реч.

"Поколения именити наши спортисти, треньори, специалисти са отдали своя труд, енергия, талант и любов към спорта, за да развиват в България непреходните ценности на олимпизма като спортсменство, подкрепа, толерантност и взаимно разбирателство. В този ден аз си спомням първите ми олимпийски игри - тези в Сеул. Игри, които останаха в историята като първите след края на Студената война и бойкотите в Москва и Лос Анджелис. Игри, които показаха, че спортът може да е над всичко.

Днес повече от всякога, във времена на кризи и войни, си даваме сметка колко важни са олимпийските ценности. Защото олимпизмът е мир. Той обединява, а не разделя. Той е естествен стремеж към върхови постижения и феърплей. Оценяваме високо и ролята на президента Томас Бах, който не допуска войната да влезе в спорта и да потъпче олимпийските идеали. Трудна, но вярвам, визионерска мисия", каза тя.

Снимка: БТА