Конфедерацията на германските олимпийски спортове продължава да подкрепя забраната за участие на спортисти от Русия и Беларус на международни турнири заради руската инвазия в Украйна, но няма да бойкотира Олимпиадата в Париж, ако санкцията бъде отменена, съобщава агенция ДПА.

"Германският отбор ще се състезава, изключваме варианта за бойкот", заяви президентът на организацията Томас Вайкерт в интервю за Funke Mediengruppe, цитирано от БТА.

Очаква се на предстоящата тридневна среща на Изпълнителния борд на Международния олимпийски комитет (МОК) да бъде обсъдена политиката относно спортистите от Русия и Беларус в бъдеще. МОК обмисля възможността да позволи завръщането на руснаци и беларуси под неутрален флаг, включително за предстоящите Олимпийски игри във френската столица Париж. Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бак вече заяви, че никой не трябва да бъде дискриминиран заради паспорта си или страната, в която е роден.

Наскоро повече от 30 държави призоваха МОК да не отменя забраната. От конфедерацията на олимпийските спортове в Германия към момента не си представят участието на спортисти от Русия и Беларус, по думите на Вайкерт.

"Ако МОК реши друго, което изглежда малко вероятно, тогава вярваме, че трябва да бъдат приложени определени условия за спортистите от тези държави, за да участват", каза той.

Сред условията е това, че руски военни не трябва да получат разрешение да се състезават. В допълнение на спортистите, на които бъде позволено да участват, не трябва да се разрешава да носят националните си символи и цветове.

61-годишният Томас Вайкерт се тревожи, че участието на руснаци на състезанията по време на Париж 2024 може да бъде използвано за пропагандни цели. "Да предотвратим това трябва да бъде основна цел", подчерта Вайкерт.