Съвсем в крак с горещите емоции от световното първенство по ръгби, което стартира в петък вечер в Париж, у нас тръгва национално турне на първия, уникален документален филм за историята на играта в България.

След три успешни прожекции в София и една в Пловдив през юни на първата част, лентата "В името на Бог РЪГБИ!" с продължителност почти три часа (160 минути) ще бъде показана еднократно в шестте български града - национални ръгби центрове. Ето я и програмата на турнето:

Берковица (11 септември, понеделник), Бургас (14 септември, четвъртък), Варна (19 септември, вторник), Габрово (21 септември, четвъртък), София (26 септември, вторник), Перник (27 септември, сряда).

Филмът ще ви запознае с турбулентната история на великата игра у нас. Негов автор е Васил Върбанов - популярен радио и телевизионен журналист, който успоредно със своите музикални и културни предавания, вече повече от 15 години е и ръгби коментатор. Бил е и дългогодишен състезател, затова познава отблизо философията на този спорт, както и спецификата на неговата култура.

Ръгби се играе организирано в България от над 60 години.

Но за широката общественост ръгби все едно не съществува, а хилядите ни ръгбисти сякаш живеят в успоредна реалност.

"В името на Бог РЪГБИ!" е комбинация от зрелищни екшън кадри от игрището с архивни видеокадри и снимки, свидетелства от първо лице на главните герои от 1956 г. до днес.

Не само световното първенство, което е най-голямото спортно събитие на годината, бележи паметна 2023-а. А и фактът, че светът празнува 200 години от раждането на играта ръгби. Затова и филмът идва точно навреме у нас, като ще обиколи градовете, където този спорт е писал своята история на родна територия.

Филмът "В името на Бог РЪГБИ!" е със сценарист и режисьор: Васил Върбанов.

Оператори: Крум Родригес и Орлин Руевски

Художник: Текла Алексиева

Продуцент: Тангра Мега Рок/Лакриц

Копродуцент: БНТ

С подкрепата на Програма "Култура" на Столична община

Със съдействието на SPORT DEPOT.