Най-коментирата спортистка от последните дни - Камила Валиева, наруши своето мълчание и горови пред руския "Първи канал".

Младата звезда на фигурното пързаляне бе уличена в употребата на допинг, но въпреки положителната проба от края на декември, Спортния арбитраж даде зелена светлина за днешното й участие в женската надпревара от Олимпиадата.

Случаят на 15-годишната фигуристка предизвика огромен скандал в спорта. Много страни искаха както нейното изхвърляне от Пекин, така и това на Русия от следващата Олимпиада. Случаят обаче ще се решава след игрите, а днес фаворитката Валиева ще има шанса да спечели своето второ злато.

Тя обаче призна, че емоционално е тотално изтощено от събитията в последните дни.

"Изминалите дни бяха много трудни за мен. Сякаш не останаха никакви емоции в мен. Все пак съм щастлива, но в същото време емоционално съм тотално изтощена.

Сълзите ми са както от щастие, така и от мъка. Ще се опитам да се представя достойно и да направя всичко възможно отново да победя.

Прекарах седем часа в съда, като имах само една почивка от 20 минути. Беше много трудно, но явно просто трябваше да премина през това нещо, което в никакъв случай не е свършило.

Все пак видях огромна подкрепа от хората в Москва. Не спират да ми пишат в социалните мрежи, има и билбордове в моя подкрепа в Москва.

В първия момент мислех, че ще остана сама в това, но не съм", разказа тя.

Самата Валиева осъзнава, че дори и да триумфира в индивидуалната женска надпревара, по всяка вероятност церемонията по връчването на медалите отново ще бъде отложена.

Тя бе уличена в употребата на триметазидин, което е лекарство, изписвано при ангина и не подобрява спортните резултати. Все пак обаче то е в забранения списък на УАДА, но казусът е, че според правилата на МОК, ненавършилите 16 години атлети не подлежат на допинг наказания.