Михаил Павлов и Захар Петров, които са част от руския национален отбор по кану каяк, няма да имат шанс да се преборят за място на Олимпиадата в Париж това лято. Двамата спортисти трябваше да участват в олимпийската квалификация на дистанция 500 метра, но международната федерация по кану каяк ги извади от всички международни турнири под опеката си, а причина за това е... видеоклип с руския държавен глава Владимир Путин.

Президентът Путин встъпи в длъжност за поредния си мандат, а клип от събитието бе споделен в социалните мрежи от Йевгени Архипов, който е шеф на местната федерация.

В причина за отстраняването им от олимпийската квалификация се превръщат социалните мрежи. Именно в една от тях Архипов е споделил въпросния клип на Путин, а пък Павлов е бил един от харесалите го.

38-годишният кануист е четирикратен световен шампион, като три от титлите му са именно в дисциплината 500 метра, в която има и едно европейско злато.

Олимпиадата в Париж ще се състои между 26 юли и 11 август.

Представители на Русия и Беларус все пак ще могат да участват като неутрални спортисти, но при условие, че не подкрепят случващото се в Украйна, където руските военни нахлуха преди повече от две години.

А действието на Павлов е прието именно за подкрепа към режима на Путин.