Параолимпиецът Оскар Писториус остава в затвора в Южна Африка, след като му бе отказано помилване за предсрочно освобождаване.

36-годишният мъж уби приятелката си Реева Стенкамп на "Свети Валентин" през 2013 година и до днес твърди, че го е сторил, защото я е помислил за крадец.

Затворническите власти изразиха мнение, че Писториус не е излежал достатъчно време в затвора и че биха обмислили отново негово помилване следващата година.

Родителите на Стеенкамп приветстваха решението, но не го определиха като "повод за празнуване".

"Реева ни липсва ужасно много и това ще бъде така до края на живота ни. Вярваме в правотата и се надяваме тя да продължи да властва", се казва в тяхно изявление днес.

Майката на Рийва не вярва, че Пистоирус се разкайва или че е реабилитиран. Тя изрази такова мнение преди да се яви на изслушване в затвора в Атериджвил, който се намира до град Претория и е с ниска степен на сигурност.

В Южна Африка има закон, че затворниците имат право на помилване след излежаване на половината си присъда. Първоначално той беше осъден 6 години затвор, но след това съдебното решение доведе до 13-годишна присъда.

Доказателствата потвърдиха, че Писториус със сигурност е знаел, че ще убие предполагаемия крадец, тъй като е стрелял цели три пъти през заключената врата на банята.