Мегаскандал с допинг се задава откъм Ню Йорк, като този път не руски атлети са замесени, а такива от Великобритания, Швейцария и Нигерия. Вероятно - не само от тези страни.

Британският "Таймс" разкри, че в документите по делото срещу Ерик Лира, който през месец май се призна за виновен за снабдяване на десетки спортисти с допинг, има изключително интересни разкрития.

Лира е направил пълни самопризнания, като папките са пълни с имена. Той е снабдявал с подсилващи вещества от забранения списък няколко състезатели, участвали на Олимпиадата в Токио през 2021-ва, разкрива английското издание.

Един от тях е британец, но името му още е засекретено. Спортист от тима на Швейцария на същите игри е в списъка с посочените от Лира, както и нигерийски олимпиец.

Това са само тези, за които се знае.

Според американския прокурор Деймиън Уилямс, който е един от хората, работещи по делото, списъкът е много дълъг и в него има "изненадващо популярни имена". Но юристът не стига по-далеч, потърсен за коментар от "Таймс".

Нигерийската спринтьорка Блесинг Окагбаре бе отстранена по време на игрите в Токио преди полуфиналните серии, след като бе отворена нейна положителна проба за субстанция, съдържаща прекалено високи нива на хормон на растежа. Тя е една от атлетките, посомени от Лира като клиенти. Тоест - ясно е откъде е дошъл допингът в организма на нигерийката.

Според Уилямс, това е "вододелен момент" в историята на борбата с допинга, а делото е първо, в което обвиненията са по Закона "Родченков", който бе приет в Щатите преди 3 години.

Той бе изработен и гласуван, след като Григорий Родченков - руски допинг специалист от лабораторията в Москва, потърси убежище в Щатите и направи пълни разкрития, станали основа на грандиозния скандал и наказания за руснаците заради системно допингирано като държавна политика.

Родченков подчертава, че това съвсем не е всичко и в спорта практиката на допингиране е широко разпространена не само на Изток. В Щатите по закона, който носи неговото име, вече могат да бъдат преследвани и обвинявани лица, което до момента са били "външни за спорта". Както е случаят с Лира, представящ се за агент и консултант, но всъщност снабдител с допинг на елитни спортисти.