Латвийският хокеен вратар Матис Кивленикс, който загина навръх Деня на независмостта в САЩ след инцидент с дефектен фойерверк, на практика е спасил животите на негов съотборник и на бременната му съпруга. 24-годишният европеец бе част от отбора на Кълъмбъс Блу Джакетс в НХЛ.

Елвис Мержликис, който също е латвиец и е вратар на Блу Джакетс, сам признава за това. Той е бил на 6-7 метра зад Кивленикс, като с него е била и съпругата му, с която очакват дете.

“Той спаси сина ми, спаси жена ми и спаси мен. Второто име на сина ми ще бъде Матис. Кивленикс умря като герой”, каза сънародникът му.

По-рано стана ясно, че Кълъмбъс създават фонд в памет на доскорошния си вратар. Клубът вече е отпуснал $80 000 за въпросния фонд, защото Кивленикс играеше именно с №80 на екипа. Целта на организацията ще бъде да подкрепя хокейни проекти както в града, така и в родната страна на Матис - Латвия.

Кивленикс вече се бе превърнал в неизменна част от националния отбор на страната си, а през настоящия сезон бе пробил и в отбора на Кълъмбъс, където бе в първия отбор и записа няколко мача.