Една от големите световни звезди в катеренето - Якоб Шуберт, бе специален гост в деня на отворените врати на зала "Балкан" в София.

Най-голямата зала за катерене на Балканския полуостров впечатли австриецът, който призна, че не са много страните по света, които могат да се похвалят с подобно съоръжение и България наистина трябва да се гордее със своето катерачно "бижу".

Роденият в Инсбрук Шуберт е четирикратен носител на Световната купа и трикратен световен шампион по спортно катерене, а в Токио той взе бронз от дебюта на този спорт в програмата на Олимпиадата.

"Показаха ми всички зали, с които катерачния център разполага и съм много впечатлен. За мен бе голямо удоволствие да катеря по стените.

Бил съм в много зали за катерене по света и мисля, в България може да бъдете щастливи с това съоръжение. Много държави не разполагат с подобни страхотни зали за катерене, тази тук ще бъде изключително полезна за състезателите и за талантите, които ще имат възможността да се развиват.

Много е важно страната да разполага с добра инфраструктура, а тази тук наистина е такава и това е един много успешен старт", сподели Шуберт.

Освен за впечатленията си от зала "Балкан", олимпийският медалист говори за катеренето като спорт и възможностите, които то предлага.

Той посочи предимствата на катеренето като спорт, който е подходящ за хора на всяка възраст.

"Катеренето е невероятен спорт за всички. Няма значение дари сте нисък или висок, какво е теглото ви. Всеки може да се катери - и младите, и възрастните. Аз съм виждал 80-годишни да се занимават с този спорт и да го правят доста добре. Това е здравословен спорт, който не води до много и сериозни контузии, полезен е за тялото и ви държи във форма. Катеренето е социален спорт, който може да практикувате с приятели и носи удоволствие. Ето един пример - когато започвах, в залата в моя град идваха едни и същи хора и всички се познавахме. Постепенно интересът нарасна и се наложи да бъде построена нова зала, 20 пъти по-голяма.

Когато разполагаш с подходящи условия и добра зала в собствената си страна, пътуваш по-рядко, разбира се. Но на тези, които нямат условия, им се налага да тренират в чужбина. Аз съм късметлия, защото в Австрия разполагаме с много голям център за катерене и силна федерация, която ни осигурява страхотни условия за подготовка. По тази причина не пътувам толкова често, но понякога го правя, за да тренирам с колеги от други държави. Винаги е мотивиращо да се подготвяш със силни състезатели и да опитваш различни съоръжения. Колкото повече научаваш, толкова по-добре.

Катеренето е нещо специално, за мен не е само хоби, но и професия. Дори и в свободното си време, когато нямам състезания, аз не спирам да катеря. Търся скали, места, на които не съм бил. За това в много отношения е начин на живот.

Бях на 12 години и вече спортът бе станал едно от любимите ми занимания. Родителите ми го знаеха, те ме караха на тренировки по футбол, после се наложи да променят пътя и да ме возят на тренировки по катерене. Това не промени много нещата за тях, но бяха доволни да видят, че аз наистина се забавлявам. Родителите правят всичко, за да видят децата си щастливи. Това се отнася за добрите родители, а моите бяха такива и ме подкрепяха във всичко, което правех".

Якоб Шуберт, който е истинска легенда в света на спортното катерене даде и няколко съвета на младите, които тепърва преоткриват това като своя страст.

"Важно е да им доставя удоволствие и да имат необходимата мотивация. Също така е важно да тренират в подходяща компания - с приятели със сходни умения, защото така ще се предизвикват един друг и ще се движат нагоре. Както вече казах - към небето. Но най-важното условие да станеш успешен състезател е да вярваш в себе си. И никога да не се отказваш по пътя към целите си".

Своите впечатления сподели и националният треньор на България - Ивайло Радков, който определи като голям шанса на родината ни да има представител на Олимпиада след построяването на подобна модерна и голяма зала.

"Катеренето вече е олимпийски спорт и в този ред на мисли новата зала "Балкан" ще помогне за представянето на спорта ни като цяло. Освен това, залата е предназначена за всякакво катерене и за всички, без значение дали са състезатели или любители. Спортното съоръжение разполага със специална детска зона, която е обезопасена, както и с външната стена, която е на сянка и лятото ще бъде превъзходна за катерене. Най-добрите ни състезатели Александра Тоткова и Николай Русев, които ще се борят за олимпийски квоти, могат да тренират на тези стени и разполагат с най-модерните хватки, които се използват в целия свят. Стигаме и до нашата гордост - хора като Николай Петков, Кънчо Долапчиев, Трифон Джамбазов. Това са алпинисти от експедицията към Еверест през 1984 г. Тези хора никога не са спирали да бъдат активни. Голяма гордост е за нас е, че има такива българи.

Това е най-естественият спорт, защото още преди да си проходил, започваш да се опитваш да се катериш. Хващаш се за леглото, започваш да пълзиш по радиатора - това е най-естественият начин на придвижване. Искаме повече хора да знаят, че този спорт вече е напълно достъпен, безопасен и изключително ефективен за тренировки", сподели той.

Снимка: Марио Шуманов