Алекс Занарди е в изкуствена кома, след като претърпя тежка тричасова операция в болницата в Сиена. Големият шампион и една от най-вдъхновяващите личности от света на спорта в новото време е стабилизиран към момента, но опасността за живота му остава голяма.

В петък вечерта 53-годишният шампион от четири параолимпиади и някогашен пилот от Формула 1 излетя от пътя със своето три-колело, управлявано с ръце. Удари се странично в идващ насреща камион и е с тежки травми по главата и тялото.

Краката на Занарди бяха ампутирани след ужасна катастрофа преди 19 години, когато бе пилот в Наскар. След това той се отдаде на параолимпийските спортове, доказвайки, че няма нищо невъзможно пред силата на човешкия дух. Наричан е Свръхчовек, а в Италия е един от най-популярните спортисти за всички времена.

"Състоянието му е без изменение от операцията нататък - каза хирургът, извършил интервенцията в Сиена. - Не можем да направим нищо повече в момента, той е на командно дишане и под 24-часово наблюдение в медикаментозна кома. В момента, в който го извадим от нея, ще знаем какви прогнози можем да дадем.

Не очаквам чудеса, поне не и да се случат бързо. Може да минат доста дни, преди да имаме някаква позитивна новина.

Алекс е на ръба между живота и смъртта, а ударът е бил много силен."

"Не се давай, цяла Италия се бори заедно с теб", написа в Туитър премиерът на страната Джузепе Конте.

Пилотът Марио Андрети, бивш шампион във Формула 1, също декларира подкрепа.

"Уплашен съм, разтревожен съм, не мога да заспя... Алекс, приятелю, не можеш да се предадеш! Моля се за този невероятен спортист и човек!".

Италианските медии са пълни със заглавия на подкрепа и молитва за това Занарди да спечели и тази битка. "Молете се за Свръхчовека", написа тази сутрин "Гадзета дело спорт".

Изданието добавя, че би било невероятен удар за италианската нация за загуби една от опорите на своята непоколебимост, пример за младите хора, какъвто е Занарди.