Българският представител в ски скоковете на Олимпиадата в Пекин достигна до финал на голямата шанца. Владимир Зографски преодоля квалификацията, завършвайки на 37-о място след 96.7 точки и опит от 117.0 метра.

Напред към финала продължават първите 50 в класирането. Днес най-добър бе Мариус Линдвик от Норвегия със 136.4 точки, които събра благодарение на скок от 135.0 метра. След него се нареди друг норвежец - Халвор Егнер Гранеруд със 131.6 точки и скок от 133.5 метра, а трети остана Петер Превц от Словения със 128.3 точки и 131.0 метра.

Финалната надпревара ще започне от 13:00 часа българско време (19:00 часа местно) в събота.

“Реално целта ни днес беше да се класираме за финала, така че работата е свършена и утре ще се фокусираме за повече. Трябва да подобрим скоростта, доста ми е ниска и там губя много. При нас един километър в засилването се равнява горе-долу на 10 метра. Сами можете да си представите каква е разликата, а аз изоставам с два. Там има какво да се желае. Също така конкретно при опита днес не отскочих достатъчно мощно, от което загубих още 4-5 метра. И това трябва да оправим за утре. Но все пак най-важното е, че преминахме квалификацията, всичко е нормално и бих казал - засега успешно”, коментира представянето си Владимир Зографски.

"В първия ден ми беше по-добра скоростта като цяло. Не изоставахме толкова и това се отрази на дистанцията. Трябва да пробваме някаква друга вакса. Вижда се, че когато се менят условията, понякога изоставаме, понякога сме добре. Просто трябва да уцелим ваксата”, добави още той.

Зографски завърши на 22-о място в първия си олимпийски старт, който бе на малката шанца на 6 февруари.

Българският скачач добави, че двете шанци са доста идентични и не може да посочи коя му допада повече.