Тъжната новина за смъртта на Атанас Скатов в подножието на втория най-висок връх в света К2 слага край на една история за силата на волята, за мисия и кауза - защото това движеше този човек. На 11 март роденият в Сливен алпинист, доктор, мениджър, научен работник, баща и гражданин на света щеше да навърши 43 години.

Той не е от хората, които планината пленява съвсем малки и посвещават целия си живот на нея. Не - неговото влечение към катереното и алпинизма е от 9 години. От 2012 г. решава да предприеме тренировъчен режим, с който да се прицели в най-високите върхове на планетата.

Тогава е на 32 години - възраст, на която хората в тази област вече са опитни. От онзи момент е и на пълно веган меню на хранене, като сам го определя като експеримент, като проект за това дали човек може не просто да живее нормално с такава диета, но и да се натоварва максимално физически и психически. А какво по-голямо изпитание за тази теза от катеренето на осемхилядници.

"Да мечтаеш означава да бъдеш дързък, смел, безстрашен, разумен и най-​вече да вярваш в себе си. Да имаш ясна визия, защо искаш да осъществиш тази мечта, защо е важно за теб, защо е важно за останалите хора, защо е важно за планетата, за природата и света като цяло. Разликата от това да имаш мечта и това да сбъднеш тази мечта зависи от силата на духа ти."

Това са негови думи, споделени на официалния му сайт, анонсиращ проекта и мисията му. Иска да помогне в битката за Зелена планета, за опазване на природата. И да доказва, че няма граници за човешкия дух.

Завършва основно и средно образование в родния си град, после Аграрния университет в Пловдив, където се дипломира като магистър по Растителна защита.

Защитава докторантура от Университет "Хумболт" в Берлин, живее и работи в Германия известно време, но... както сам обяснява:

"Обичам много България и природата и специално се завърнах да живея в нашата родина."

След старта на активните му занимания с катеренето, Атанас е постигнал невероятни неща.

Той е първият и единствен българин изкачил 10 върха над 8000 метра. Искаше да покори всички 14, но... не му стигна времето.

Скатов е и първият човек с веган режим на хранене изобщо, стъпил на покрива на света - Еверест. През 2019 г. изкачва цели четири от осемхилядниците на планетата само в рамките на 140 дни. Това също е постижение, доказващо тезата за силата на духа и нейните лимити (или липса на такива).

"До лятото на 2010 г. не извършвах почти никаква физическа активност, последно се бях занимавал със спорт през 90-​те години, докато бях ученик. За мен е важно да покажа, как един обикновен човек, който никога не е спортувал и няма треньори, водачи, учители, мениджъри и опит в планината, може да постигне желаните резултати докато консумира изцяло храна, която не е с животински произход. От 1 януари 2012 година започнах тренировки и подготовката за изкачване на едни от най-високите върхове на нашата планета. Тренировките се провеждат както в България, така и в чужбина. Започнах тренировки с бързо планинско ходене с лека или тежка раница, бягане, колоездене и йога, а в последствие включих плуване и катерене", разкрива алпинистът.

 

Снимка: Bulphoto

А планината - тя е това, което осмисля целия проект и кауза.

Атанас Скатов изкачва Еверест (8848 м) два пъти - веднъж по северния, веднъж по южния склон. В списъка му с покорени осемхилядници са още:

Манаслу (8163 метра)

Анапурна I (8091 м)

Дхаулагири (8172 м)

Макалу (8485 м)

Гашербрум II (8035 м)

Лхотце (8516 м)

Чо Ою (8201 м)

Кангчендзьонга (8586 м)

Гашербрум I (8068 м).

"Когато съм в планината се чувствам балансиран, спокоен и изпълнен с много любов и щастие. Планината ми помага да открия много фини детайли от моя характер, както и да размишлявам върху живота и неговите закономерности", така го обяснява.

Смъртта на Скатов днес е поредната в списъка с черна хроника на български алпинисти, които останаха завинаги там, където ги теглеше душата и сърцето.

От Христо Проданов през пролетта на 1984 година, загинал при слизането от Еверест, до Боян Петров през май 2018-а, когато бе обявен за изчезнал и напразно издирван с хеликоптери под връх Шиша Пангма в Хималаите.

Все истории за смели мъже и жени, тръгнали към покривите на света. Някои стигнали, но не се върнали, други останали във вечна мечта да ги покорят.

През 1988 година Христо Станчев загива на слизане от атака към връх Манаслу в Хималаите. Ситуацията е подобна на тази със Скатов, който не успя да стигне до К2 заради лошото време. Върхът отблъсква групата тогава с ураганен вятър, а при спускането обратно Станчев загива, пропадайки в пропаст.

И трети Христо - Христов, остана под най-високите върхове. Даже - под най-високия.

Той загина през май 2004 година, точно 20 години след Проданов, отново при слизане от Еверест. Доказано е, че е стъпил на покрива на света, но след това не се завръща в лагера и е намерен на височина около 8680 метра, току под върха. Това е трето българско изкачване на Еверест без допълнителен кислород (след Проданов и Дойчин Боянов). 

Снимка: Официална Facebook страница Dr. Atanas Skatov