На 79 години Дъг Скот, едно от най-популярните имена алпинизма, загуби битката с рака.

Той си отиде от света, оствяйки куп истории за невероятна воля и мъжество, както и такива за добри дела.

През 1975-а той става първият британец, изкачил Еверест, и то - по ужасния югозападен хребет.

След достигането на върха, той и Дъглас Хастън са застигнати от нощта на над 8000 м височина при слизането и остават да нощуват там. Те са първите хора, за които се знае, че са оцелели след нощ в подножието на Еверест, при температури около минус 40 градуса, без палатки и храна.

Друга уникална история на Скот е тази за слизането от връх Байнта Брак (7330 м) през 1977 г. Той чупи и двата си крака при скъсване на едно от въжетата и е принуден да пълзи на колене в ужасния студ, вятър и обилен снеговалеж. Успява да се добере до базовия лагер още двама съратници след близо седмица.

След покоряването на над 40 върха, Скот се отдава на благотворителна дейност, подпомага каузи и ръководи акции с такива идеи в Азия. Пише книги.

Това лято, заедно с оцелелите участници от експедицията до Еверест сър Крис Бонингтън и Пол Брейтуейт, извършиха нов подвиг.

Облечени в екипите си от 1975-а, те изкачиха стълбите на домовете си толкова пъти, колкото е необходимо, за да се натрупа височината на Еверест. Събраха пари за благотворителна кауза и отбелязаха 45-ата годишнина от покоряването на върха.