Мечтата за покоряване на Еверест тласка всяка година стотици към 8848-те му метра, но рекордните 18 човека останаха завинаги в планината през отиващата си 2023-та. Това е с един повече от най-черната досега година - 2014-та. Тогава имаше 17 жертви, но трябва да се направи важно уточнение: 15 от тях бяха затрупани от лавина под базов лагер 1.

От 1921 г. досега 322 алпинисти са останали завинаги по склоновете на магнетичния връх. През последното десетилетие жертвите са 84. Единствената година без смъртен случай е 2020-а, тъй като тогава нямаше експедиции заради пандемията от коронавирус.

Печалният рекорд обаче може още догодина да бъде подобрен, защото върви ръка за ръка с друг - този на броя мераклии, устремили се към Покрива на света. Огромен поток от алпинисти, климатични аномалии и съвсем логичната последица от това - много смърт.

Getty Images

Ето какво се случва с Еверест в последните години:

Рекорд на експедициите

Непалското правителство, което издава разрешителните за изкачването на върха, вдигна тройно таксите. Но това не намали броя на мераклиите, дори напротив. Само за тази година издадените разрешителни са близо 1000.

И ако допреди години желаещите да стигнат най-високата точка на планетата бяха почти изцяло отлични алпинисти, вече сериозен е броят и на така наречените високопланински туристи. Те са богаташи, които се устремяват към върха с огромен екип от помагачи, които носят всичко необходимо - багаж, кислород, подсигуряват рисковите места и т.н.

Всичко това обаче води и до задръствания в подножието на Еверест. Опашките от десетки чакащи в колона стават нещо обичайно през месец май, когато са най-благоприятните условия за щурм. Това също повишава сериозно риска от фатален край - неслучайно зоната над 8000 метра носи прякора "Зона на смъртта" - колкото повече време прекарваш там, толкова повече щети понася организмът.

Климатични аномалии

Не само огромният брой неподготвени алпинисти е причина за черния рекорд. Миналата година бе публикуван мащабен доклад на над 300 учени от цял свят, които алармират за климатични аномалии на Еверест, причинени от глобалното затопляне.

Ледникът Кумбу, например, има вътрешна температура, която е по-висока от средната на въздуха. Фактор, който сериозно отслабва неговата стабилност. А оттам се увеличава опасността от непредсказуеми лавини и свлачища.

Getty Images

Катерачите трябва също да се борят с по-високите температури, които топят ледници и водят до образуването на езера. Учени отбелязват, че заради климатични промени температурите в Тибетското плато, където се намира Еверест, са нараснали с около 2 градуса по Целзий за 40 години от 1979 г.

А когато снегът се стопи, ледниците губят покритието си от слънцето и ледът се превръща във вода, която се стича по склоновете.

Топящите се ледници може да дестабилизират и базовия лагер, който приема около 1000 катерачи и логистични екипи във връхната точка на сезона.

"Шерпите казват, че всеки път, когато се връщат, планината изглежда различна. Там, където миналата година е имало лед, сега има вода, а където е имало твърд сняг, сега той е мек", коментира ветеранът Пасанг Яндже в подкаст.

Той направи също така прогноза, че ако тези темпове се запазят, в идните години изкачването на Еверест ще става все по-трудно, а маршрутите ще търпят промени. Което означава само едно - завишен риск от смъртни случаи и нови черни рекорди...