Лакпа Шерпа е подобрила собственото си върхово постижение, изкачвайки се на Еверест за десети път. 48-годишната алпинистка от Непал е сторила това в 6:30 часа тази сутрин, когато отново е стъпила на най-високия връх на планетата, съобщи, Мингма Гелу Шерпа - изпълнителен директор на Seven Summit Adventure.

Тя е атакувала върха рано тази сутрин от лагер 4. При десетото ѝ качване на върха Лакпа заяви, че отдава почит на първите хора, стъпили на 8848 метра - Тензинг Норгей и Едмънд Хилъри, които го правят през 1953 година. По пътя към базовия лагер тя е вървяла по техните стъпки, тръгвайки от Долакха и преминавайки през Рамехап и Салери, откъдето са минали и легендарните алпинисти при своята експедиция.

“Искам да докажа, че жените на Непал са изключително здраво работещи и могат да постигнат всичко, което поискат”, казва тя.

Рекордьорката живее в американския щат Кънектикът и работи като мияч на чинии в голяма верига в Хартфорд.

Нейното първо изкачване на Еверест е през 2000 година, като още от 15-годишна работи като носач, а след това започва да изкачва върхове.

Едно от изкачванията ѝ става факт само осем месеца след раждането на първата ѝ дъщеря, а при друга от експедициите си до Джомолунгма е била бременна във втория месец с второто си дете.

В момента в една от експедициите на Еверест има и българско участие. Силвия Аздреева от Петрич вече е тръгнала към върха, като очакванията са да го достигне в неделя.