Италианско светило в неврологията взе отношение по новините около Михаел Шумахер от тази седмица и поясни какво е състоянието на легендата на Формула 1.

Германецът бе приет за 48 часа в парижката болница "Жорж Помпиду", като се появиха информации, че е лекуван с трансплантиране на стволови клетки и дори, че е в съзнание.

Но Матилде Леонарди, която е била част от екипа, изготвял програмата за лечението на Шуми преди близо 6 години, се изказа по темата в студиото на тв канала RAI.

"Някои неща не са наред в изнесената информация - каза експертът по неврология и неврохирургия. - Доколкото аз знам фактите, Шумахер е в състояние на "минимално съзнание", което е различно от "вегетативно", но не е и това, за което се писа. Едва ли не, че той "се е събудил".

Пациентите в такъв стадий могат да отварят частично очи като реакция на повикване или някакъв сигнал, мърдат върховете на пръстите си и понякога плачат. В никакъв случай не бива да се дават напразни надежди за това, че състоянието му рязко се е изменило, както се случи тази седмица.

Също така, изключително странни са информациите, че терапията със стволови клетки е помогнала той "дойде в съзнание". Познавам професор Менаш, както и методите на този тип лечение. В случая то е използвано, за да се предотвратят евентуални сърдечни проблеми при пациента, а не за изваждането му от състоянието на минимално съзнание.

Такива функции тази терапия няма. Лошото е, че новината, която стана глобално достояние, предизвика реакции. Роднини на мои пациенти в подобно състояние ме потърсиха с въпрос не може ли и те да бъдат подложени на такова лечение. Наложи се да им обяснявам, че то няма такъв ефект, за какъвто се писа в медиите.

Явно се потърси сензация, а това подхранва надежди не само за хората, които следят ситуацията около Шумахер."

Според Леонарди, всяка новина за подобрение в състоянието на Михаел, ще бъде съобщавана в официална форма от семейството му.

Това се случи за последен път преди 2 години и половина, като италианката е на мнение, че просто от тогава промяна няма.