Светило в неврохирургията се съгласи да говори по една от най-интересните за света, но едновременно и най-трудни за дискутиране теми - състоянието на Михаел Шумахер.

Новините по нея са оскъдни, като повечето далеч не са и безспорни... От близо 6 години германският легендарен пилот се възстановява след тежките травми, получени от падане на ски във френски курорт.

Преди седмица големите новинарски агенции гръмнаха след публикация във френския "Льо Паризиен" - Шумахер е приет в болница в Париж и ще бъде подложен на трансплантация на стволови клетки. Но експерти побързаха да обяснят, че това не е лечение, насочено към подобряване на състоянието на мозъка, а за предотвратяване на проблеми със сърдечната дейност.

Появиха се и информации, че Михаел "е в съзнание", базирани на думи на човек от персонала на парижката болница.

Финландката Юхана Фронен, която е корифей в такъв тип терапия и един от най-известните неврохирурзи в Европа, се съгласи да говори по темата. Тя е шеф на клиниката по неврохихургия в Тампере.

"Ако наистина някой е казал такова нещо, то не доказва нищо около състоянието на пациента - каза специалистът. - В неговия стадий на лечение след такива травми, каквито знаем, че има, изразът "той реагира" може да значи страшно много неща. От свободно движение и контактност до пълна прикованост към легло и нервни реакции с върха на пръстите и клепачите на очите, например.

Аз говоря с колеги по темата, защото за всички нас това е страхотно предизвикателство, разбира се. Става дума за изключително популярен човек.

Но от фактите, които знаем, на практика е невъзможно да се гадае какво е състоянието на Шумахер. Убедена съм, че тези, които пишат статиите за промените в него, също не са наясно. А ако не знаеш нещо конкретно и като факт, по-добре не спекулирай с него. Създават се грешни впечатления и очаквания.

Терапията, на която е бил подложен в Париж, не е решаваща за мозъчните му травми. Тя може да помогне в други аспекти на организма, но трябва да се знае, че е генерално експериментална. От нея също не могат да се правят някакви сериозни заключения или да се чака радикална промяна в състоянието на пациента."