Ромен Грожан е постоянно присъствие в отбора на "Хаас" от 2016 година насам, когато американците дебютираха във Формула 1.

Французинът, който е роден в швейцарския град Женева, ще започне петата си поредна година в редиците на на ръководената от Гюнтер Щайнер и Джийн Хаас организация.

В навечерието на сезон 2020 очакванията са, че Хаас пак ще е в долната половина на класирането, а Грожан изрази съмнения относно честността и равните условия във Ф1.

"Наричаме Формула 1 спорт, но реално спорт ли е? Не съм напълно сигурен. Шоу е, но когато говорим за спорт, трябва да говорим за честна надпревара, а във Формула 1 не е честно", казва в интервю Грожан, който има 10 подиума в общо 389 старта при най-добрите.

Пилотът визира голямата разлика в чисто технически аспект между големите отбори в челото - Ферари, Мерцедес и Ред Бул спрямо останалите. 

"Ако тенисистите не играеха с еднакви ракети, бихте ли нарекли това спорт? Или ако кортовете бяха по-широки от едната страна. Трудно е. Изискванията и напрежението са огромни. Все едно да накараш Роджър Федерер да играе тенис на корт с хилка за пинг-понг", добавя още Ромен, в чиято визитка личат и няколко сезона в екипажа на Рено.

Наскоро седем от общо десет отбора на стартовата решетка се обединиха срещу Ферари и другите два тима, които използват двигатели на италианците - Хаас и Алфа Ромео. Седморката намеква, че от "Скудерия Ферари", както и от другите два отбора, не са играли честно, защото техните мотори не са отговаряли на общоприетите изисквания.

Коментарите на Грожан са поредното потвърждение, че Формула 1 отдавна е надпревара, в която силите са всичко друго, но не и изравнени.

32-годишният французин завърши на осемнадесето място в крайното класиране миналия сезон с 8 точки, а след него бяха единствено пилотите на абсолютния аутсайдер Уилямс - Роберт Кубица и Джордж Ръсел.