Люис Хамилтън спечели първата си победа за сезон 2020 през миналия уикенд, а ако завърши първи на "Хунгароринг" след няколко дни, ще изравни рекорд на великия Михаел Шумахер.

Британецът все още изостава на пет успеха от недостижимите вече години наред 91 триумфа на Шуми, но евентуален такъв в Унгария ще го доближи до легендата и ще постави името му редом до това на Пилето в друга класация.

35-годишният Хамилтън ще изравни Шумахер за най-много победи на една писта, ако спечели тази неделя на трасето до градчето Модьород.

Досега Люис има седем триумфа на това съоръжение, докато германската икона е №1 в историята с общо осем първи места на една и съща писта - френската "Маникур".

"Рекордите на Михаел не спират да ме удивляват всеки път. Толкова много победи, толкова много титли. Рекорд след рекорд. Постоянно си припомням колко е велик и колко много успехи е постигнал", разказва Хамилтън, спечелил 7 от общо 13 старта в Унгария. 

Първата победа на Михаел във Франция е през 1994 година, когато Хамилтън още е бил далеч от мечтата за Формула 1 и е карал картинг, а последната идва през 2006 - година преди дебюта на актуалния шампион.

Шумахер е №1 по титли в историята на спорта с общо седем, докато Хамилтън се нарежда точно след него с шестте си трофея.