Макс Верстапен се върна в добре познатия ритъм и постигна убедителна победа в Гран При на Япония.

Трикратният шампион по отличен начин ознаменува домашното състезание за "Хонда" - компанията, която снабдява болида му с шампионския двигател.

В предишния кръг Верстапен претърпя разочарование и отпадна заради повреда по време на Гран При на Австралия, прекъсвайки серията си от 9 поредни победи във Формула 1, но днес всичко се върна в добре познатия ред.

Верстапен тръгна от първата позиция, направи го и минути по-късно при рестарта на състезанието заради удара между Рикиардо и Албон, а до края реално нямаше никаква конкуренция в битката за победата.

Нидерландският шампион имаше солидна преднина и по добре познат сценарий рядко попадаше в кадрите на телевизионното предаване, защото просто си въртеше обиколки в свое темпо, което за кой ли път се оказва непосилно за конкуренцията.

То бе непосилно и за съотборника му Серхио Перес, който направи максимума и завърши на второ място, но разликата му от Макс бе съществена.

А на подиума се качи поабедителят от предишния кръг - Карлос Сайнц с "Ферари", който продължава с невероятното си представяне в емблематичния червен болид, макар все още да няма отбор за следващия сезон.

Топ 10 допълниха Шарл Леклер от "Ферари", Ландо Норис с "Макларън", Фернандо Алонсо с "Астън Мартин", Джордж Ръсел с "Мерцедес", Оскар Пиастри с "Макларън", Люис Хамилтън с "Мерцедес" и местният герой Юки Цунода, който успя да влезе в зоната на точките пред родна публика.

Колкото до генералното класиране, Макс Верстапен вече събра 76 точки на първото място, с 12 преди своя съотборник Серхио Перес. След пилотите на "Ред Бул" са тези на "Ферари" с 59 точки за Шарл Леклер и 55 за Карлос Сайнц.

Снимка: Getty images