Световните шампиони от "Мерцедес" ще застанат единни в борбата с расизма и дискриминацията. Тимът, известен с прозвището си "сребърните стрели", прави революционна промяна за предстоящия сезон 2020 във Формула 1.

Пилотите на отбора Люис Хамилтън и Валтери Ботас няма да карат болиди с традиционните цветовете на "Мерцедес", а ще се състезават с коли, решени изцяло в черен цвят.

Британската звезда е един от най-отявлените активисти в спортния свят, стане ли дума за битката с расизма, като сега получава подкрепа и от организацията, за която спечели шест световни титли.

"Расизмът и дискриминацията нямат място в обществото, в спорта и в нашия отбор. Това е отдавнашен принцип на "Мерцедес". Но вижданията не са достатъчни, ако просто седим и мълчим", обяви шефът на отбора Тото Волф.

Снимка: Formula 1

"Искаме да използваме трибуната, на която се намираме, за да надигнем глас за уважението и равнопоставеността. Така "сребърните стрели" ще бъдат в черен цвят за целия сезон 2020, за да покажем отдадеността си към тази кауза", добавя още Волф.

Хамилтън, който кара за "Мерцедес" от началото на кариерата си при най-добрите, остава единственият тъмнокож пилот в цялата история на Формула 1. Люис и съотборникът му Ботас ще карат и с черни костюми, като дизайните на каските им ще съответстват на тези на колите им.

Снимка: Getty images/ Guliver photos

 

"Искаме да оставим наследство, което се простира отвъд спорта. А ако можем да бъдем лидерите и да дадем началото на повече разнообразие в нашия бизнес, това би било силно съобщение, което може да даде самочувствие на останалите да започнат диалог, който да доведе до промяна", не остана безучастен по темата и Хамилтън.

От "Мерцедес" изкараха статистика, че само 3% от служителите на организацията се определят като принадлежащи към етнически малцинства, а 12% от работещите за компанията са жени, което показва липсата на така желаното разнообразие.

Сезон 2020 във Формула 1 започва тази неделя със старт в Австрия.