Ден след скандала около Формула 1, в който великият някога пилот Нелсон Пикет нарече Люис Хамилтън "малък черен човек", нов трус разлюля спорта. И пак - движеща сила е една от "старите глави" в него - дългогодишният председател на организацията Бърни Екълстоун.

Ф1 се разграничи от изказвания на 91-годишния ексцентрик, който никога не е спестявал мнението си, независимо колко е нопопулярно то. Сега с официално изявление, спортната асоциация на Формулата обяви, че неговите думи за руския президент Владимир Путин и войната в Украйна са в пълен контраст с това, което е официална позиция на Ф1 по темата.

А какво е казал Бърни?

Няколко пъти през годините той не спестяваше похвали за руснаците като организатори на състезания, а дори веднъж в популярно интервю пред BBC изрече думите: "Бих искал човек като Путин да управлява Европа".

В друго изявление, дадено през 2019-а, Екълстоун каза: "Владимир е човек, за който бих тръгнал на война. Такива хора трябва да са лидери на съвременния свят. Бих застанал пред куршумите за лидер като него, бих отнесъл куршум за такъв водач."

Последните изказвания на автомобилния гуру днес са тема №1 на Острова. Той говори в сутрешния блок на ITV "Добро утро, Британия".

В тях отново има позиция, която кара хората от Формула 1 да вдигат вежди и скубят коси, като се наложи официално с позиция да се дистанцират от казаното от легендарния бивш бос.

"Жертвите в Украйна са неприятна случайност, това не е търсено от Путин и руснаците, не стана по тяхно желание. Цялата работа започна не като война.

Президентът Зеленски можеше и още може да избегне други жертви, като влезе в преговори. Но той отказва да го направи и раздухва огъня на конфликта.

Путин прави това, което смята за най-правилно в името на страната му", са част от цитатите от днешната телевизионна изява на Бърни.

Формула 1 активно се включи в санкциите в спорта срещу Русия след началото на военните действия в Украйна. Организацията отмени стартовете в Сочи за този и следващия сезони.

Паралелно, пилотът на "Хаас" Никита Мазепин бе уволнен от тима му, въпреки че татко му е основният спонсор.