Наказание на Шарл Леклер за предстоящото в неделя Гран при на Саудитска Арабия е поредното главоболие за "Ферари" в самото начало на новия сезон във Формула 1. Монегаскът вече претърпя разочарование в първия старт в Бахрейн, където не успя да завърши, а сега ще трябва да преглътне и тази горчивина.

Причина за санкцията е технически проблем, в следствие на който италианците са били принудени да сменят част от електрониката на двигателя. Според правилата това автоматично води до наказание за по-заден старт в следващото състезание от календара.

Отборите имат право да използват само два подобни компонента на сезон без да бъдат санкционирани, а смяната на Леклер е под №3, макар да е минало едва едно състезание. Той ще започне най-малко с 10 места назад, като от ФИА ще оповестят санкцията му преди състезателния уикенд.

"Ферари" имаше проблеми с двигателя и през миналия сезон. Тогава след състезанието в Баку от отбора бяха принудени да ползват двигателите на болидите си на по-малка мощ, за да си гарантират издържането им до края на състезателната година.

Миналата година Леклер завърши втори и зпаиса най-бърза обиколка на уличната писта в Джеда, където предстои надпреварата в неделя.