Сезонът във Формула 1 стартира, а притеснително за неутралните фенове, в първото състезание нямаше никаква интрига за първото място, а на този етап не са много индикациите, че битка може да има и в остатъка от сезона.

Шампионът от последните два сезона - Макс Верстапен, спечели безпроблемно, след като тръгна от първата позиция и не я изпусна през всичките 57 обиколки.

Тази негова първа позиция не бе застрашена в нито един момент, така че акцентите и интересните моменти от състезанието бяха около останалите пилоти.

Кошмарите за тима на "Ферари" изобщо не са се изпарили, защото и новият сезон стартира с проблем, извадил Шарл Леклер от състезанието.

В 41-ата обиколка мощността в двигателят му се изпари и той трябваше да преустанови участието си, а минути по-късно той нервно каза:

"Невъзможно е да намеря позитиви днес. Всичко се провали, трябва да свършим много работа, а първо механциите трябва да установят какво точно се случи".

Снимка: Getty images

И минути след отпадането на Леклер, неприятностите за "Ферари" продължиха, защото движещия се с бавно темпо Карлос Сайнц загуби мястото си на подиума.

То бе заето от една истинска легенда - 41-годишният Фернандо Алонсо, който се качи на почетната стълбичка за 99-и път в кариерата си.

Героят на вечерта, така го определиха всички фенове и анализатори, а испанецът отново показа, че е един от най-добрите в историята, сядали в болида.

Той тръгна от петата позииця, но след приятелско почукване отзад от съотборника си Ланс Строл, загуби две места. До 35-ата обиколка обаче Алонсо успя да изрепвари двамата пилоти на "Мерцедес", а десет преди края стана трети с изпреварването на Сайнц.

Така Алонсо качи болида на "Астън Мартин" на подиума. За него това е първи подиум от края на 2021-а, когато изненадващо завърши трети в Катар.

Снимка: Getty images

Фернандо Алонсо е противоречива фигура що се отнася до отношенията с останалите пилоти, с острата си позиция той винаги е поляризирал мненията, но вчера всички бяха се обединиха около това, че той продължава да е невероятен пилот.

И на 41 Алонсо показа на младоците как се прави, а представянето му показва, че през този сезон "Астън Мартин" може да играе много важна роля.

Въпросите обаче са към "Ферари" и "Мерцедес", защото Скудерията се провали звучно, а пък "сребърните стрели" останаха в сянка, защото просто нямаха темпото да се борят за подиум.