Напрежението в "Ред Бул" продължава, като вече за всички е ясно, че хегемонът във Формула 1 е разцепен на два лагера, а турбулентните времена за отбора са далеч от приключили.

Редица източници твърдят, че още в следващите дни се готви огромна промяна в отбора, а именно отстраняването на съвеника доктор Хелмут Марко, когото мнозина определят за най-важния човек в тоталната доминация на "Ред Бул" в последните години.

Хелмут Марко е обект на вътрешно разследване за изтичане на поверителна информация, като всичко започна около скандала с отборния директор Кристиан Хорнер.

Припомняме, че Хорнер бе обект на разследване за непристойно поведение спрямо служителка на отбора. Въпреки скандала обаче той запази поста си, а в основната на това бе фактът, че Хорнер има подкрепата на тайландкста фамилия, притежаваща 51% от компанията.

От другата страна не е тайна, че дълги години Хелмут Марко бе очите и ушите на добрия си приятел Дитрих Матешиц в "Ред Бул". Наследниците на починалия през 2022-а основател на компанията поискаха Кристиан Хорнер да напусне поста си след разследването срещу него, но не такова бе желанието на основните акционери.

Така в "Ред Бул" се получи разцепление и студена война, но с оглед изказванията на замесените от последните дни, сякаш нещата са близо до ескалация.

В средата на този скандал е Макс Верстапен - трикратният световен шампион, който обаче с последните си две интервюта категорично ясно показа на чия страна е.

Той първо подкрепи баща си Йос Верстапен в критиките му срещу Кристиан Хорнер, а сега застана и на страната на доктор Хелмут Марко.

Вече за всички е ясно, че бъдещето на "Ред Бул" няма как да продължи в същия състав. Или Хорнер ще трябва да напусне, което на този етап е далеч по-малко вероятно, или Макс Верстапен и Хелмут Марко ще търсят бъдещето си в друг отбор, като фаворит за подписа на нидерландския шампион е "Мерцедес".

"Изключително важно е той да остане в отбора. Ако толкова важна част от тима напусне, това няма да е добре и за моята ситуация. За мен доктор Хелмут Марко задължително трябва да остане в Ред Бул.

Изпитвам огромно уважение към Хелмут и към това, което сме постигнали заедно. Моята лоялност към него е много силна и всички в тима са наясно с това, също така той е важна част от решението ми да остане в тима в бъдеще", заяви Верстапен.