Легендата на Формула 1 Сър Джаки Стюарт нанесе пореден удар върху сънародника си Люис Хамилтън в последните седмици.

След като Стюарт обвини световния шампион за изказванията му среща расизма, сега добави, че няма как да го вкара в сметките за най-велик в историята на спорта.

Хамилтън е напът да изравни рекорда на Михаел Шумахер от седем световни титли, както и да подобри рекорда му от 91 победи.

81-годишният Стюарт обаче е категоричен, че е трудно да се сравняват различни ери в спорта и че мерцедесът на Люис е много по-бърз от всички останали коли на пистата.

"Не мисля, че успехите на Хамилтън трябва да се сравняват с предишните, защото сега има по 20, 22 състезания на сезон. За мен Хуан Мануел Фанджо е най-великият пилот, който някога е живял. След него слагам Джим Кларк, който е дори пред Айртон Сена.

Тези типове се състезаваха само шест, седем, осем, девет пъти за година във Формула 1. Караха спортни коли. Сега световните шампиони, Люис и който и да е друг, правят по 22 състезания, но само във Формула 1. Без туристически, GT автомобили, IndyCar или Cam-An, така че не може да става дума за сравнение", смята Стюарт.

"Мерцедес" спечелиха последните шест титли при конструкторите във Формула 1 и са напът да вземат седмата, но Стюарт вярва, че доминацията е към своя край.

"Люис кара много добре и не прави грешки. По никакъв начин не отричам уменията му, но сега не е същото. Той направи много добро решение, когато напусна Макларън и отиде в Мерцедес. Свалям му шапка за това решение, но двигателят и колата са много по-добри от останалите и е почти нечестно.

Трябва да свалим шапка на Мерцедес, Тото Волф, Ники Лауда, защото направиха невероятен отбор. Избраха най-добрите двигатели и заработиха пари, които другите отбори не могат, може би с изключени на Ред Бул.

Да кажа, че Люис е най-великият в историята ще е нещо, което не мога да докажа в контекста на това какво правеха другите пилоти", добави Стюарт.

ИЗБРАНО