Цикълът е затворен. Напълно завършен.

Във вторник сутринта Мик Шумахер подкара червения болид на "Ферари" на пистата в Бахрейн и върна лентата назад в една друга ера.

Преди 12 години и 4 месеца Михаел Шумахер излезе за последен път от болида на скудерията. Пристъпи извън кокпита като най-велик пилот в историята на Формула 1 и сред водопада от хвалби на изпроводяк се чуваше неизменното:

"Никога няма да има друг Шуми".

Но има.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Той пристъпи по коридора към бокса на отбора, облечен в червената униформа на "Ферари", с походката на татко си - уверена и изправена. Едно малко копие на най-големия. Думите са от разказа на журналиста от BBC Ендрю Бенсън, който отразява най-елитното автомобилно състезание в света вече близо две десетилетия.

Той бе там в историческия ден и се убеди лично - цикълът е завършен. Шуми отново е тук.

Ето как описва британският журналист видяното в Бахрейн в тези няколко дни.

Травмата около случилото се с Михаел продължава да тежи на всички. Неизвестностите около състоянието му, мълчанието на семейството и много редките публични изяви от тяхна страна...

Но във вторник Корина Шумахер също гордо бе изправила глава в бокса на пистата в Бахрейн, грейнала в усмивка. Дойде да гледа Мик. Съпругата на Михаел и майка на Мик не се усмихва често, да знаете. Не и в последните пет години.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Начинът, по който 20-годишният Шумахер се държа на първата си пресконференция преди стартовете през уикенда, също върна лентата. Това бе присъствие на Шуми - спокоен и уверен, но със стоманен отказ да издаде каквото и да е от личното пространство, когато във въпросите бе вплетен Михаел.

"Това е част от мен - каза тогава на журналистите. - Аз съм син на баща ми, с което съм щастлив. Той е най-добрият за всички времена във Формула 1. Щастлив съм, че имам такъв баща и с нетърпение чакам да вляза в болида."

Напрежение? Свръхочаквания?

"Не е проблем за мен. Да те сравняват с най-великия във Формула 1 е нещо, което мнозина пилоти се стремят да постигнат в цялата си кариера. Не го усещам като тежест, а е приятно. Татко ми е моят идол и ще опитам да стана възможно най-добър."

Мик е единственият свидетел на инцидента на ски отпреди 5 години, при който Михаел пострада така, че днес да е скрит от света. Тогава бе на 14, а това промени живота му. Промени живота на цялото семейство.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Развитието му мина през картинга, където караше с друга фамилия, за да не се привлича излишно медийно внимание върху него. Дойде и шампионската титла във Формула 3, последван от дебюта му в събота във Формула 2 в Бахрейн... Пътят му върви към логичната си крайна точка. Формула 1.

Начинът, по който се появи в бокса за тестовете във вторник, облечен в червения екип на "Ферари", с който баща му печелеше, отново сякаш бе дежа-вю, разказва Бенсън. Стъпката му, осанката му. Уверената усмивка. Това е Шуми.

"Познавам го от дете, той е много концентриран и амбициозен млад човек - казва Рос Браун, който работи редом с Михаел в най-успешните му години. - Невероятно е колко напомня на баща си."

Мик е приет в бокса на "Ферари" като дългогодишен член на екипа. Като някой, който никога не си е тръгвал от отбора. Разговаря с механиците, спокоен и усмихнат, а те изведнъж се оживяват. След това пристъпва смело и скача в болида. Дали от вълнението, дали от самовнушение, или пък наистина е така - но сякаш гледаме баща му.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Мик иска да знае всичко, на сто процента - казва Рене Росин, шефът на отбора Prema team, за който ще кара този сезон младокът. Това е сателит на "Ферари" във Формула 2. - Има страхотна техника, иска да знае всеки детайл на гумите, на двигателя, както и всичко за колата. Дори неща, които принципно не са нужни на пилота. Дотук показва симптоми, че разбира нещата около новите условия в състезанието, което е доста различно от Формула 3. В Бахрейн бе отличен на старта, много силен в първия завой, както и постоянен в карането. Има инстинкт."

Дебютният му старт завърши с осмо място от 20 стартирали. На тестовете във вторник завъртя 56 обиколки в болида на "Ферари", като даде второ най-добро време от всички пилоти. Само опитният Макс Верстапен бе по-бърз.

В края на деня, останалите около пистата журналисти, които искахме да видим историческите тестове, задаваме на сияещия младеж бърз въпрос: "Готов ли сте?".

Отговорът е светкавичен: "Да!".

И какво ви кара да сте толкова сигурен, Мик? Без забавяне: "Просто го знам".

Изправен смело и с една съвсем бегла усмивка в единия ъгъл на устата. Точно като Михаел.

Трудно е да не му повярваш.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos