Гран при на Монако, което е може би най-емблематичното състезание от календара на Формула 1, продължава да губи своите привилегии.

Дълги години надпреварата по улиците на Княжеството бе неприкосновена територия, която се ползваше с доста привилегии спрямо останалите стартове.

Например Монако дълги години бе единственото състезание, което не плащаше такса, за да бъде в календара. Мястото на надпреварата бе гарантирано, по преди няколко години появилите се слухове, че Формула 1 може да мине и без това трасе, промениха договорките.

Вече Монако плаща 15 милиона евро за домакинството, което продължава да е най-малката цена, особено в сравнение с над 50-те милиона на Катар, Баку и Саудитска Арабия.

От този уикенд надпреварата губи още от автономията си, защото до момент именно Княжеството отговаряше за рекламата по трасето и телевизионното излъчване на състезанието.

Това вече няма да е така, след като организаторите на Формула 1 за първи път ще отговарят за телевизионното излъчване на състезанието, както е на всяка друга писта.

Освен това отново Формула 1 ще има контрол над по-голямата част от рекламните пана по пистата, където ще бъдат изписани имената на генералните спонсори на този спорт, а не на избрани от Княжеството компании.

Информациите са, че в Монако са се отказали от всичките си привилегии, само за да останат част от календара.

При увеличаващите се градски състезания и все по-големият наплив за домакинство на стартове, мястото на легендарното трасе не е изобщо сигурно, което води до доста компромиси.