Двата тима се срещат тази вечер от 23:00 часа на митичния "Сантяго Бернабеу", отново в директен спор за лидерското място в Ла Лига, предаде Novsport. Преди двубоя "белия балет" е еднолично на 1-о място във временното класиране с актив от 37 точки, на 3 пред каталунците, но и с мач по-малко от "блаугранас". 

Рефер на двубоя ще бъде Фернандес Борбалан.

Фактите

Това ще бъде 163-ото "Ел Класико" между двата отбора на ниво Ла Лига, като до момента балансът е в полза на "кралете". Те са спечелили 68 от тези сблъсъци, 31 от мачовете за завършили наравно, а успехите на Барса са 63. Реал е вкарал 263 гола в дербитата с Барселона, докато каталунците са реализирали 258. Това ще бъде мач номер 600 за една от емблемите на "блаугранас" – Шави Ернандес, който направи дебюта си с екипа на тима от "Ноу Камп" през далечната вече 1998-а година.

През тази 2011-а година двата отбора изиграха цели 6 мача помежду си, което е и своеобразен рекорд. В тях "белия балет" е получил 28 картона, като 5 от тях са червени. За сравнение, играчи на "блаугранас" са гонени от сблъсъка едва 2 пъти. Притежанието на топката в тези 6 двубоя пък е категорично в полза на шампионите – 70 срещу 30 процента.

През този сезон каталунците са спечелили едва три от десетте си гостувания, докато "кралете" са в серия от 15 поредни победи във всички надпревари, което е и изравнен клубен рекорд. От началото на миналия сезон пък, столичани не са губили дори една точка, след като са излизали първи напред в резултата.

Треньорите


Един от най-очакваните сблъсъци в мача е този между наставниците на двата отбора – Жозе Моуриньо и Пеп Гуардиола. В цялата си кариера португалецът има негативен баланс срещу Барса – 4 победи, 6 равни и 7 загуби. По-лош актив Специалния има единствено срещу настоящия си клуб – 0 успеха, 1 равен и 3 поражения.

Наставникът на "блаугранас" – Гуардиола, пък е записал едва едно поражение срещу "кралете" от 11-те сблъсъка, в които е водил Барса срещу този съперник. Иначе той има цели 7 успеха срещу Реал и 3 равенства за времето, в което е начело на каталунците.

Лидерите

Безспорно най-чаканият сблъсък тази вечер ще е този между двете най-ярки звезди на двата отбора – Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Двамата водят в класирането за реализаторите в Ла Лига с по 17 попадения. Представянето на двамата може да се окаже решаващо в битката им за Златната топка, където третият претендент е Шави Ернандес. "Бълхата" е вкарал 5 гола в последните си 5 мача на "Сантяго Бернабеу", докато португалецът се представя най-слабо именно срещу Барса.

Маестрото в състава на Гуардиола ще изиграе своя мач номер 600 за "блаугранас" и наставникът на "белия балет" – Жозе Моуриньо, със сигурност ще опита да му противодейства по най-добрия начин. Неговият еквивалент в селекцията на столичани пък е Чаби Алонсо, през който от началото на сезона минават най-много топки. Баскът определено е моторът на Реал и ако представянето му не е на ниво, то това ще се отрази видимо и на играта на отбора му.

Контузените

Старши треньорът на Реал – Жозе Моуриньо, няма да може да разчита единствено на Рикардо Карвальо за този мач, след като вчера стана ясно, че има проблеми със сухожилие на дясното коляно. Наказани в състава на "кралете" няма.

Голямата въпросителна пред Пеп Гуардиола пък е, дали ще може да разчита за това дерби на капитана си Карлес Пуйол, който получи травма по време на последния шампионатен мач на клуба – победата с 5:0 над тима на Леванте. Афелай е аут за дълго заради скъсани кръстни връзки, а наказани в Барса за този мач няма.

Вероятни състави

РЕАЛ МАДРИД: Касияс, Арбелоа, Пепе, Рамос, Марсело, Кедира, Алонсо, Диара, Роналдо, Бензема, Ди Мария

БАРСЕЛОНА: Валдес, Алвеш, Пике, Пуйол, Абидал, Бускетс, Чави, Иниеста, Фабрегас, Меси, Вия