Двубоят, изгледан от 85 731 зрители, бе сравнително равностоен до 77-ата минута, когато Рамирес вкара за 3:1 за сините, но най-скандалната ситуация в мача, за която сигурно ще се говори дълго, бе в 50-ата минута, когато реферът Мартин Актинън отсъди гол в полза на Челси, без топката изобщо да е минала голлинията за 2:0.

Първият половин час не бе особено интересен, но към края на първата част Тотнъм заигра по-активно и стигна до най-чистото голово положение в 36-ата минута, когато Арън Ленън центрира отблизо към Рафаел Ван Дер Ваарт, който от пет метра стреля с глава, а защитник на Челси изби от голлинията, като холандецът имаше претенции, че топката е изчистена с ръка.

В 43-ата минута Дидие Дрогба изригна и откри резултата в полза на сините, показвайки страхотната си класа. Пред наказателното поле Дрогба получи топката с гръб към вратата, обърна се рязко и пред слисания поглед на пазещия го Уилям Галас заби топката в горния десен ъгъл на Карло Кудичини с топовен изстрел от 20-ина метра за 1:0.

След изпълнение на корнера в 50-ата минута дойде и най-скандалния момент в мача, при който след разбъркване в наказателното поле реферът присъди гол на Челси, въпреки че топката не бе преминала голлинията. Освен това играчите на Хари Реднап имаха претенции и за нарушение на Джон Тери при мелето, с което той събори Ледли Кинг и индиректно вратаря Карло Кудичини. Те обаче не бяха уважени и резултатът стана 2:0, а за голмайстор бе записан Хуан Мата.

Футболисти на Тотнъм реагираха като ужилени и след само седем минути върнаха едно попадение чрез Гарет Бейл. Емануел Адебайор се откъсна сам срещу Петър Чех и падна след съприкосновение с чешкия страж, за което спокойно можеше да се отсъди дузпа и червен картон, но се получи авантажна ситуация, тъй като топката попадна в Бейл и той я прати в мрежата за 1:2. Челси си гарантира участие на финала в 77-ата минута, когато Рамирес вкара за 3:1, след като Мата го изведе зад отбраната и бразилецът технично прехвърли Карло Кудичини.

В 81-ата минута Франк Лампард вкара красив четвърти гол за сините с перфектно изпълнение на пряк свободен удар пред пеналта, при който стреля в далечния ъгъл на вратата на шпорите.

Крайното 5:1 оформи Флоран Малуда с попадение четвъртата минута на добавеното време, след като бе изведен сам срещу Кудичини и успя да прекара топката между краката на италианския страж, предаде Гонг.

Така за Челси остана само един мач до триумфа за Купата на Англия – финал на 5 май на Уембли срещу Ливърпул, който в събота отстрани Евертън след 2:1.