Поводът за гневната реакция е докладът на Комисията за защита от дискриминация към Народното събрание с препоръки към издателите на учебници и учебни помагала.

По линията на проект VS 2010/008/0536 "Равенство - Път към прогрес" са похарчени 51 хил. лв от Европейския съюз за съчинение, озаглавено "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование".

Всъщност изводите на авторския колектив, представени от въпросната комисия, се свеждат до зачеркване на национално-освободителното движение. Ето един цитат :"Левски е нарушител на законите на отдавна несъществуващата Отоманска империя и като такъв е получил заслуженото си".

Недоумение буди и фактът, че сред участниците в проекта има лица без професионално отношение към науката история, които фигурират със своите длъжности: напр. Татяна Кметова - директор на Център за изследване и политики към жените, Иван Игов и Методи Коралов - Дружество на психолозите в България, Людмила Драгоева - управител на Център за социална рехабилитация и интеграция, Ралица Сечккова - експерт по социално планиране към "Уницеф - България". Сред компетентните анализатори няма нито един представител на Института по история на БАН или на Катедрата по история на България към Факултета по история на СУ "Св. Кл. Охридски", но има един от Катедрата по етнология към същия факултет.

Сдружението на родните футболни привърженици към БФС, което включва фен клубовете на всички отбори, се заема енергично със задачата да информира максимален брой граждани за гаврата срещу Апостола на свободата и героите на национално-освободителното движение.

Координаторът на БФС Елена Ваташка и собственикът на сайта FORUM.LEVSKI.COM Владимир Тепрянов искат да стигнат до училища, университети, неправителствени организации, за да има силен отпор срещу позорното изтриване и пренаписване на историята на България в етапа на всенародния подем за Освобождение.

Въпреки че министърът на образованието Сергей Игнатов се разграничи от написаното в доклада, според Ваташка и Тепрянов образованието на децата е застрашено от грубата манипулация.

Любопитен момент от целия сюжет е свалянето на доклада от официалната уеб страница на Комисията за защита от дискриминация, съобщава БГНЕС.