Това става ясно от обновеното демографско изследване на футболната обсерватория "CIES", чиято централа е в Швейцария. Изследването се прави веднъж в годината.

Родният елит има средно по 14.6 нови попълнения на отбор, с което заема челното място сред топ лигите на всички 31 страни-членки на УЕФА. Миналата година бяхме първи с 12.9 нови играчи средно на тим в "А" група. Лудогорец пък беше тимът на Стария континент с най-много трансфери посока в клуба - 24.

Втора в класацията за най-много привлечени футболисти със средно 14.2 е Румъния, трети е Кипър с 13.8. Италия заема четвъртото място с 13.1.

За сметка на това България е в обратната половина на класацията за най-много използвани юноши от отборите им. Водач там е Словакия с 40.3 процента използвани собствени кадри, следван от Хърватия с 39.7 и Финландия с 33.8. При България процентът е едва 16.2 и ни отрежда 22-ото място.

За последната година имаме и най-много израстване спрямо всяка друга държава по брой футболисти в състава - 1.9 повече в сравнение с миналата. Най-големите състави имат румънските елитни отбори - 27.6 души. Това обаче ще се промени, предвид финансовите проблеми, обзели доста от тимовете там. Следват Италия с 27.5 и Англия с 26.6. И ведната след това се нареждат родните тимове от първата ни дивизия със средно 26.2 състезатели на разположение на клуб.

Още повече, от тези 26.2 играчи, 26.3 процента са чуждестранни наемници. И тук бележим най-голям скок в Европа от плюс 6.9 процента в сравнение с миналата година. Да не говорим, че действащите национални състезатели в българското първенство са едва 4.3 процента от всички футболисти в "А" група, информира БГНЕС.

Отписаха България за Мондиал 2014