Стойчев се срещна с медиите за първи път след спечелената историческа първа титла за България на световно първенство, като беше награден в анкетата спортист на месеца, заедно с треньора си Красимир Туманов.

Стойчев заяви, че е щастлив, че най-накрая страната ни има медал от световно първенство, като определи като най-голяма цел оттук нататък Олимпийските игри в Лондон догодина. На въпрос дали мисли за отказване след игрите в Лондон, Стойчев отговори:
"Коментирали сме как ще протече бъдещето. Нашата цел е Лондон 2012. Ако успеем да се класираме, най-вероятно това ще е последното състезание в кариерата ми, тъй като възрастта си казва думата. Въпреки тежките условия в Китай бях длъжен да дам всичко от себе си и да спечеля, за да защитя честта на България. Това е може би последното световно първенство за мен, благодаря на всички организации, които са ми помагали през годините."

Запитан дали не се чувства обиден от факта, че досега не е избиран за Спортист на годината плувецът коментира, че никога не е изпитвал такива чувства, тъй като в България има спортисти, които защитават честта на страната подобаващо.

"Това, което зависеше от мен, го постигнах. Вие, журналистите, решавате оттук нататък", завърши Стойчев, цитиран от Novsport.