Новият национален герой на Аржентина - вратарят Емилиано Мартинес, се прибра в родния град Мар дел Плата, където го посрещнаха 140 000 души, чакали го цял ден на площада "Де Лос Тоскас".

Шоуто стартира около 13 часа местно време по обяд в четвъртък с политици, известни хора от музикалните среди в града, песни, танци и увеселения. Към 16 ч се появи Мартинес, кацнал малко по-рано от Буенос Айрес.

"Роден съм тук, израснал съм тук, но за първи път виждам толкова хора на площада - каза той от сцената, приветстван от морето аржентинци. - Невероятно съм щастлив, че подарихме третата звезда (трета световна титла за Аржентина - б.а.) на народа ни.

Преди година ви донесохме Копа Америка, сега световната титла. Няма по-голямо щастие за мен от това да видя толкова хора, които плачат от радост. Дано това е вдъхновение за всички хлапета в страната и те да донесат четвъртата звезда, а това да не стане след 36 години, колкото чакахме досега."

Вратарят стана основна фигура със спасяванията си във финала срещу Франция - особено това срещу Куоло Мани в 120-ата минута, оставило Аржентина в мача за дузпите.

А там Дибу, както е прякорът му, спаси удара на Кингсли Коман и тотално извади от релси Орелиен Чуамени, който не уцели вратата.

Мартинес бе и критикуван жестоко за поведението си - скандално на моменти, с жеста му след взимането на наградата за вратар №1 на турнира, която постави... там, където е мъжкото му достойнство.

После се подигра шумно в съблекалнята на Килиан Мбапе и французите - все неща, които контрастират с феърплей и джентълменство.

"Онова момче се беше притеснило, видях, че е нервен и го използвах - присмя се Мартинес на Чуамени, когато започна да разказва на тълпата в Мар дел Плата за дузпите. - Усетих колебанието му.

Французите бяха много зле преди да започнат изпълненията, виждах го в очите им. Ние бяхме спокойни, че ще бием. У тях имаше напрежение. Коман и Чуамени прецакаха всичко, но всеки от техните бе готов да изпусне."

Запитан за Лео Меси от водещия на импровизираното шоу, вратарят отвърна:

"Мечтата ни бе да постигнем тази титла заради него - най-добрия играч на планетата. И заради всички вас. Лео изстрада и заслужи всичко, което има във футбола. Той е легенда, мит, история!"

Мар дел Плата ще вдигне малка статуя на Дибу Мартинес пред стадиона в града, който от 1 януари ще носи неговото име.