Казват, че големи победи на футболната сцена се решават в малките и дребни детайли. Тези детайли, които може би след години, поглеждайки резултата, малцина ще помнят.

След епичното 3:3 и дузпите, които донесоха титлата на Аржентина, всеки говори за Лионел Меси. Не конкретно за представянето му в този мач, в който вкара два гола. А като цяло за седемте му гола в Катар и цялостния му принос към футбола, заради който просто заслужаваше тази титла.

Мнозина ще говорят и за Килиан Мбапе, който за пореден път доказа, че е невероятен играч. Той вкара хеттрик, а вече има общо четири гола на световни финали. Рекорд, при това за играч, който е на 24 години.

След финала ще се говори за вълнуващия Мондиал, за аржентинската приказка и за какво ли още не, но може би някак в сянка ще остане един миг, без който развоят на вечерта и реакциите можеха да са съвсем различни.

Той дойде в последната 123-а минута на продълженията, когато всички очакваха дузпите, но едно безумно подхлъзване в аржентинската отбрана можеше да отнеме мечтата не само на Меси, но и на цялата нация.

Рандал Коло Муани - играчът, който на пожар бе повикан във френската селекция, се оказа очи в очи с аржентинския страж и бе на сантиметри от историята. На сантиметри от това да се превърне в човека, донесъл втора поредна титла за своята родина.

Всички предпоставки бяха пред него, когато той се озова на страхотна позиция, но ударът му бе отразен. Спря го Емилиано Мартинес с протегнатия ляв крак.

Може би всички ще си спомняме за отразената дузпа на Маритнес срещу Нидерландия на четвъртфиналите или отразената дузпа на Кингсли Коман по време на тазвечершните дузпи.

Спасяването срещу Коло Муани обаче е това, без което дузпи изобщо нямаше да има.

Това бе моментът, при който намесата на Мартинес лиши Франция от титлата. Кадри от трибуните дори поаказаха как цялата скамейка на "петлите" наскачала с надежда да празнува, но гол нямаше.

Миг, който след време може и да не помним, но миг, който до голяма степен помогна на Аржентина да стигне до чаканата от 36 години световна титла.

А героят за всички е Лионел Меси и това няма как да е по друг начин. Но в сянката му останаха много други герои, а един от тях се кава Емилиано Мартинес.

Снимка: Getty images