Клубът от Висшата лига Кардиф Сити подаде официална жалба в полицията заради смъртни заплахи, отправени към служители и ръководители на организацията.

Те са дошли от агента на загиналия футболист Емилиано Сала, който трябваше да играе за Кардиф след трансфер от Нант. Полетът на аржентинеца над Ламанша обаче завърши фатално със смъртта на нападателя и пилота Дейвид Ибътсън.

Полицията в Уелс разследва апела и извика на разпит Уили Макей, който е футболен импресарио и баща на Марк Макей - агента, който финализира сделката между Нант и Кардиф за Сала.

Според официалното комюнике на полицията, "жалбата е внесена и действията на полицията са в ход без повече подробности".

Но вестниците в Уелс пишат за смъртни заплахи, отправени от Макей към изпълнителния директор на клуба Кен Чу и мениджъра Нийл Уорнък, както и към човека, отговорен за играчите от първия тим на Кардиф.

Той е разменил съобщения със Сала в деня преди полета и е предложил клубът да плати за редовен самолетен превоз от Париж, който да докара играча в Уелс. Под влияние на агента, който вече е осигурил далеч по-евтин полет с частен самолет, Емилиано отказва.

Разследването на полицията вече доказа, че пилотът Ибътсън не е имал завършен курс и лиценз да превозва на борда пътници. Самолетът също не е бил годен за полет в затруднени атмосферни условия, както се е случило във фаталната нощ на 21 януари.