Паметта на Емилиано Сала явно още дълго няма да бъде оставена на спокойствие, след като скандалите около смъртта му се вихрят с пълна сила и ще струват милиони британски лири, плюс месеци в съдебни зали.

Аржентинският нападател загина на 21 януари в самолетна катастрофа с малка машина, която падна в Ламанша, докато летеше от Франция за Уелс към новия си клуб Кардиф.

Агентът на играча Уили Макей обвини директно Кардиф, че е "изоставил и предал" Емилиано, с което носи пряка отговорност за трагедията.

"Иска ми се никога да не се бях заемал с тази сделка - каза в интервю Макей. - Когато той подписа с Кардиф, клубът не направи нищо повече. Купиха играч за 17 милиона евро, а го оставиха в една хотелска стая сам да организира пътуването си до Нант и обратно.

Поведението им беше скандално и те носят отговорността за случилото се. Те изоставиха и предадоха Еми".

Макей наема самолета и пилота Дейвид Ибътсън, но твърди, че той е имал всички необходими лицензи и квалификации да извърши полета. В доклада на полицията и експертните органи след трагедията, липсата на такъв лиценз е посочена като основна причина за инцидента.

"Хвърлят вината върху пилота, което е нечестно - гневеше се агентът. - Ние платихме всички разноски и Ибътсън ни бе препоръчан като опитен и доказан пилот."

Все пак, на въпрос дали е проверена квалификацията му, Макей отвърна:

огато си поръчате такси, не искате от водача да ви покаже шофьорската си книжка, нали?".

В добавка футболният импресарио опита да трогне света като каза, че семейството му изживявало "адски дни" от инцидента насам, а той и партньорите му по сделката са загубили към 1,5 милиона евро комисионна. "Отказахме се да искаме парите си от Нант, по-важно е, че има загинали хора", каза Макей.

Клубът Кардиф отвърна веднага и уличи агента в поне една лъжа.

Човекът, отговорен за сигурността на играчите от първия тим, е разменил съобщения с Емилиано Сала в деня на подписването на договора. И от тях ясно се вижда, че Кардиф е предложил два варианта за пътуване с редовни полети.

В разговора им в Whattsapp месинджъра става ясно, че клубът няма проблем с това кога ще пристигне като час Сала и дали ще пропусне тренировката на 22 януари сутринта. Именно заради нея нападателят е пътувал късно вечерта и с наетия от агента Макей частен малък самолет.

"Уили Макей ми намери директен полет, ще се върна бързо", пише Емилиано на човека от Кардиф. "Сигурен ли си за това? Имаме Кардиф - Париж - Кардиф, който пристига следобед", отвръща отговорникът.

"Клубът беше в процес на запазване и организиране на маршрута за пътуването на Сала от Франция до Кардиф, когато научихме от самия играч, че има друга такава организация, направена от агента му", пише в официално съобщение на клуба тази сутрин.

Същевременно и на друг фронт скандалите се разгарят и вероятно ще се стигне до съд и големи финансови неустойки.

ФИФА откри процедура на разследване на сделката, след като в полунощ на 28 февруари изтече срокът за първия транш от трансферния превод на Кардиф към Нант. Сумата е 7 милиона евро.

Френският клуб веднага сезира световната централа и вероятно ще се стигне до намеса на Спортния арбитражен съд в Лозана.

Твърде жалко... И едва ли някой от близките и любимите хора на Сала ще се интересува от изхода на дела, скандали и взаимни обвинения.

Снимка: Instagram