Специални агенти на организацията FARE ще се движат из публиката във всички сектори на стадион "Васил Левски" в понеделник.

Те ще следят за прояви на дискриминация от феновете и на България, и на Англия, по време на европейската квалификация на 14 октомври от 21,45 ч в София.

УЕФА потвърди, че поне трима от хората на FARE (Football Against Racism in Europe), напълно неразпознаваеми и "цивилни", ще са сред феновете.

Вероятно ще са българи, защото изискването е да разбират и владеят и двата езика на феновете на играещите отбори (български и английски).

Те ще са в постоянна връзка с делегата на двубоя, готови да подадат сигнал за расистки прояви.

Такива биха довели до спиране на играта и предупреждение от уредбата на стадиона, а при повторно провинение - до изваждане на отборите от терена.

Английските национали пък дори обявиха, че сами ще напуснат, без да чакат процедурата. Изобщо - темата вече взе да става доста преекспонирана, като май повече се говори за това, отколкото за това кои играчи ще са на терена, как ще се противодейства на съперника и какъв ще е резултатът.

Точно FARE е организацията, по сигнал на която УЕФА ни наказа сурово два пъти тази година.

За знаме с дискриминационен символ в агитката на България е затворено частично трибуна на "Васил Левски" за домакинството на Чехия през ноември.

Заради обиди на етническа основа към фенове от Косово - пак чути и заснети от агент на FARE по време на мача в София през юни, срещу англичаните близо 5000 седалки на Националния стадион ще са празни.